Hozzávalók: 4 tojásfehérje: 1
uborka, 1 zöldpaprika, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl olaj, 10-15
jégkocka, olaj, 1 zsemle, 2 evőkanál borecet, só, bors
Elkészítés: Azon kívül, hogy a
kenyérszeleteket felkockázzuk, és olajban megpirítjuk, nem igényel főzést -
igazi kánikulai leves. Az uborkát meghámozzuk (ha kígyóuborkánk van, nem!) és
egészen apróra megvágjuk; a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és nagyon vékony
karikákra felszeleteljük. A zsemlyebélt meglocsoljuk 5-6%-os borecettel, majd
kifacsarjuk, a turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az uborkát, a paprikát, az
ugyancsak apróra felkockázott hagymát, a fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot,
és az egészet kb. 2 percig turmixoljuk, ekkor beleöntjük az olajat és kb. még 1
percig turmixoljuk, majd az egészet átöntjük egy mély levesestálba. Beledobjuk
a jégkockákat, és kb. félóráig pihentetjük a hűtőszekrényben. Közben egy csipet
sóval kemény habbá verjük a tojások fehérjét, és ha a jégkockák már majdnem
elolvadtak, egy habverővel óvatosan a levesbe keverjük. Cserépcsészékbe öntjük
és pirított, de kihűlt kenyérkockákkal kínáljuk.