2013. június 14., péntek

Hideg chilei fehérleves "Supe blanco"




Hozzávalók: 4 tojásfehérje: 1 uborka, 1 zöldpaprika, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl olaj, 10-15 jégkocka, olaj, 1 zsemle, 2 evőkanál borecet, só, bors
Elkészítés: Azon kívül, hogy a kenyérszeleteket felkockázzuk, és olajban megpirítjuk, nem igényel főzést - igazi kánikulai leves. Az uborkát meghámozzuk (ha kígyóuborkánk van, nem!) és egészen apróra megvágjuk; a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és nagyon vékony karikákra felszeleteljük. A zsemlyebélt meglocsoljuk 5-6%-os borecettel, majd kifacsarjuk, a turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az uborkát, a paprikát, az ugyancsak apróra felkockázott hagymát, a fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, és az egészet kb. 2 percig turmixoljuk, ekkor beleöntjük az olajat és kb. még 1 percig turmixoljuk, majd az egészet átöntjük egy mély levesestálba. Beledobjuk a jégkockákat, és kb. félóráig pihentetjük a hűtőszekrényben. Közben egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojások fehérjét, és ha a jégkockák már majdnem elolvadtak, egy habverővel óvatosan a levesbe keverjük. Cserépcsészékbe öntjük és pirított, de kihűlt kenyérkockákkal kínáljuk.