2013. június 14., péntek

Amish sütőtökkalács (Pennsylvania)




Hozzávalók: 3 csésze liszt, 1.5 teáskanál sütőpor, 1.5 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, 25 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor. 4 nagy tojás, 2 csésze főtt, tört sütőtök, (kb. 50 dkg), 1 teáskanál friss, őrölt gyömbér, 1 teáskanál vaníliaaroma, 0.5 csésze mazsola;
Tálaláshoz: porcukor; 
Az elkészítés módja: Vajazzunk ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180°C fokra. Vegyítsük el a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, fű-szerek közül a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a szegfűborsot. Majd egy külön tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és velük együtt jól verjük fel. Borítsuk bele, a pépesített sütőtököt, és gyömbért és a vaníliaaromát, majd alaposan dolgozzuk össze. Szórjuk bele a lisztet és a mazsolát, és fakanállal forgassuk át, hogy minden elkeveredjen. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és süssük 55 percig, míg teljesen át nem sül. Mi-kor a sütemény megsült, vegyük ki a sütőből, és teljesen hűtsük ki. Tetejét szórjuk meg porcukorral.