Hozzávalók 4 személyre: A tésztához: 40 dkg
liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál
só, a nyújtáshoz liszt
A tetejére: 25 dkg darált marhahús, 10 dkg
főtt, füstölt sonka, 25 dkg csiperkegomba, 1 zacskó (125 g) mozzarella sajt, 7
dkg gouda sajt, 2 evőkanál olaj, 1/2 csokor friss kakukkfű, só, fehér bors,
édesnemes pirospaprika
Elkészítés: Az élesztőt 2 dl langyos,
cukros vízben felfuttatjuk, majd a lisztbe keverjük. Tiszta konyharuhával
letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. Hozzágyúrjuk a felolvasztott
zsiradékot és a sót, majd letakarva, meleg helyen további 30 percig kelesztjük,
Közben az olajat serpenyőben megforrósítjuk, és megpirítjuk a darált húst.
Sóval, őrölt borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A csiperkegombát
megtisztítjuk és felszeleteljük, a sonkát vékony csíkokra vágjuk. A
lecsöpögtetett mozzarellát felszeleteljük, a goudát durvára reszeljük. A
tésztát átgyúrjuk, majd két cipóformára osztjuk. Az egyiket hűvös helyre
tesszük. A másik cipót lisztezett deszkán kb. 26 cm átmérőjű kerek lappá
nyújtjuk, majd margarinnal kikent lepényformába nyomkodjuk. Ráfektetjük a
mozzarella szeletek egy negyedét, és beborítjuk a fűszeres daráit hús felével.
Meghintjük a feldarabolt sonka, gomba és a reszelt sajt felével, ráfektetjük a
mozzarella egynegyedét, majd megszórjuk a lecsipkedett kakukkfűlevelek felével.
A pizzát előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton)
20-25 percig sütjük. A félretett tésztából ugyanilyen módon még egy pizzát
sütünk. (Olaszos lesz az ízhatás, ha a tésztára paradicsompürét kenünk.)
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra,