2013. április 3., szerda

Ürühús chilimártásban



Elkészítése kb. 2 órát vesz igénybe. Áztassuk kb. fél órát. Energiatartalma kb. 750 kcal adagonként. Rizzsel kínáljuk.
Hozzávalók: 4 szárított chile ancho, 1 hagyma, 2 fokhagymagerezd, 3 paradicsom, 2-3 szárított chili, 1 kg ürühús (comb vagy lapocka), 2-3 evőkanál olívaolaj, só, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, 10 zöld töltött olajbogyó, 10 tisztított, felezett mandula.
Áztassuk a chile anchót kb. 1/2 órára meleg vízbe, majd magozzuk ki. Közben vágjuk négyfelé a hagymát, félbe a fokhagymagerezdeket. Vágjuk be kereszt alakban a paradicsomot, forrázzuk le, húzzuk le a héját, vágjuk ki a szárát, és negyedeljük el. Turmixoljuk össze a chile anchót, a hagymát, a fokhagymát, paradicsomot, a szárított chilit 4-5 evőkanálnyi áztató lével.
Vágjuk a húst nagykockákra. Forrósítsunk olajat egy edényben, jól pirítsuk meg benne a húst. Öntsük a chili-pürét a húsra, keverjük meg, sózzuk meg, szórjuk rá a fűszereket.
Főzzük a húst fedett edényben másfél órát. Esetleg öntsünk rá kevés vizet, de ügyeljünk arra, hogy a szósz ne legyen túl híg. 10 perccel a főzés befejezte előtt, keverjük bele a mandulát és az olajbogyót.