2013. április 3., szerda

Tortilla de maiz (kukoricalepény)



Hozzávalók: 27 dkg kukoricaliszt, 3,5 dl melegvíz, só.
A kukoricalisztet egy csipet sóval tálba tesszük, apránként adjuk hozzá a melegvizet, és addig keverjük, amíg sima tészta nem lesz. Vágjuk a tésztát 15 darabra, és pihentessük egy órát. A darabokat zsírpapír közé téve nyújtsuk kb. 13 cm átmérőjű vékony lepénnyé. A lepénykéket felforrósított sütőlapon süssük meg - hamar rózsaszínűre sül mindkét oldaluk. Tálalásig csomagoljuk be fóliába őket, hogy ne hűljenek ki. A tortilla becsomagolva napokig eláll, mélyhűtőben több hétig is. A tortilla Mexikóból származik - ott fő eledel -, mártásos, húsos ételekhez fogyasztják. A tartósított tortillát felfrissíthetjük sütőben, ha nagyon kiszáradt, permetezzük be egy kis vízzel.
A tortillából süthetünk chipset is. Vágjuk a tortillát kisebb cikkekre, és süssük ki forró olajban. Majd szedjük papírra, hogy a felesleges olaj leitatódjon.
A tortillachipseket salsával, dippel tálaljuk.