Hozzávalók: 8 nagy paradicsom
meghámozva kimagozva és kockákra vágva, 2 ek. olívaolaj, 3 dl jeges víz, 2
gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva1 uborka,
meghámozva, kimagozva és apróra vágva,
só, frissen őrölt fehér bors, jégkockák (elhagyható), 1 ek. finomra vágott
petrezselyem, 1 ek. finomra vágott menta. 5 dkg friss, fehér zsemlemorzsa, 2
ek. borecet,
A díszítéshez 2 kemény tojás, 1
hagyma, 12 fekete olajbogyó, 1 piros húsú paprika
Elkészítés: A jeges víz, a só és
a bors, valamint a jégkockák kivételével valamennyi hozzávalót turmixgépbe
rakjuk (ha szükséges két adagban), és alacsony fordulatszámon fél-egy percig
keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A keveréket egy nagyméretű tálalóedénybe
öntjük, felöntjük a jeges vízzel, megsózzuk, borsozzuk, és lefedve legalább 2
órán át, hűtjük. A díszítéshez felaprítjuk a tojást, finomra vágjuk a hagymát,
kimagozzuk, és vékonyan felkarikázzuk az olajbogyó, apró kockákra vágjuk a
piros paprikát. Tálalás előtt a gazpachóhoz adjuk a jégkockákat, és a tetejére
szórjuk a díszítést.
Gazpacho - ejtsd gazpacso