(Roast Turkey with Chestnut-Sauge Dressing)
4-6 kg-os pulyka, só, 10 dkg vaj.
Töltelék: 0,5 kg héjas gesztenye,
10 dkg nem friss fehér kenyér kockára vágva, 3 dl tej, 1 aprított hagyma, 4-6
zellerszár aprítva, 2 dkg vaj, 40 dkg sertéskolbász.
A kívül-belül jól megsózott
pulykát megtöltjük. Külsejét olvasztott vajjal megkenjük, alufóliába
csomagoljuk. Hátára fektetve tesszük tepsibe. 4-5 órát sütjük közepesen meleg
sütőben, majd fólia nélkül 30 perc alatt pirosra sütjük.
A töltelékhez a gesztenyéket
bevagdossuk, és vagy sütőben sütjük 15 percig, vagy forró vízben főzzük szintén
15 percig. Lehámozzuk, megdaráljuk.
Ledaráljuk a kolbászt. A
kenyérdarabokat tejben megáztatjuk, a kolbász után ledaráljuk. A hagymát,
zellerszárat vajban üvegesre megpároljuk, hozzáadjuk a kolbászt, kissé megsütjük.
Hozzákeverjük a gesztenyét, a kenyeret. A tölteléket beletöltjük a pulykába,
cérnával bevarrjuk, vagy hústűvel rögzítjük a bőrt. (A hústűnél vigyázzunk,
hogy a fóliát ne szúrja ki.)