Paradicsomleves 1.
Hozzávalók: 50 dkg paradicsom
(most 3 szemmel készült), 1 doboz kukoricakonzerv, 4 szelet toastkenyér, 1 dl
tejföl, 1 kisebb vöröshagyma, 1 liter zöldségleves (kockából), 1-2 gerezd fokhagyma,
2 ek paradicsompüré, (most 6-ot használtam). 1 kis üveg paprikával töltött
olajbogyó (kevesebb volt itthon), 2 ek olívaolaj, 1 ek vaj (margarin),
cayenne-i bors, só, durvára őrölt bors.
A felaprított hagymát a vajon
üvegesre pároljuk, és a felkockázott paradicsommal néhány percig pirítjuk.
Felöntjük a levessel, belekeverjük a paradicsompürét, kislángon kb. 20 percig
főzzük.
Az átlók mentén 4 részre osztott
toastkenyeret az olívaolajon ropogósra sütjük. A sütés utolsó percében
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. A leszűrt levesbe tesszük a kukoricát, a
felkarikázott olajbogyót, összemelegítjük. Sóval, cayenne-i borssal ízesítjük.
Tálalás: leves, tetejére a 4
pirítós, erre tejföl, ere a durva bors.
Paradicsomleves 2.
Hozzávalók: 6 nagy, érett
paradicsom lehéjazva és kockákra vágva, 2 ek. olívaolaj, 7,5 dl csirkehúsleves
(leveskockából), 1 hagyma finomra vágva, só, 2 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt
fehér bors
Elkészítés: Egy fazékban
felforrósítjuk az olajat, és aranybarnára pirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát.
Hozzáadjuk a paradicsomot, és 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a húslevessel,
felforraljuk, megsózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, és turmixban
pürésítjük.