2013. április 7., vasárnap

Palacsinta sziruppal



 (Pancakes with Maple Syrup)

A palacsinta tulajdonképpen hagyományos amerikai reggeli, forró kávéval, sült szalonnával vagy kolbásszal. Juharsziruppal öntik le, újabban ezt már házilag készítik el.
4 ek. kukoricaliszt, 2 dl kefir (vagy 2,5 dl tej), 12 dkg liszt, 2 kk. cukor, 0,5 kk. só, 0,5 kk. sütőpor, 1 ek. olvasztott vaj, 1 tojás.
2 dl forrásban lévő vízben, állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levesszük, beleöntjük a kefirt, lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat, felvert tojást. Sűrű palacsintatésztát kapunk. A palacsintasütőt nagyon enyhén olajozzuk. Kis merőkanállal mérve adagoljuk a tésztát. Akkor fordítjuk meg, amikor a teteje tele lesz buborékkal. Kistányéron tálaljuk egymásra téve. Közéjük leheletvékonyan vajat kenünk és leöntjük meleg sziruppal.
Szirup: 30 dkg kristálycukor, csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dl víz.
A kristálycukrot barnára pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, beletesszük a sót és a vaníliás cukrot.
(A palacsintát, amivel én találkoztam, az természetesen juharsziruppal öntötték le, a tetejére pedig sült Bacont fektettek. A szirup és a Bacon íze érdekes módon nem ütötte egymást, sőt. Én is így készítem, a nálunk is kapható eredeti "Amerikai palacsinta-por" és Juhar-szirup felhasználásával.)