Hozzávalók: 8 egész kicsi, vagy 4
közepes patisszon, só, bors, 30g vaj, 20g liszt, 2 dl tej, 20dkg csirkemáj, 4-5
zsályalevél, 1 ek. olaj, 40dkg mexikói zöldségkeverék, 3 ek. zsemlemorzsa, 1
tojássárgája, őrölt szerecsendió, őrölt chili, 1 csokor petrezselyem, 80g
reszelt parmezán sajt
Elkészítés: A patisszonokat
megmossuk, a szár felöli oldalon tetejüket, levágjuk, magjukat belsejüket
kivájjuk úgy, hogy 1 cm falvastagság
maradjon. Üregüket besózzuk és 1/2 órára üregükkel lefelé fordítva állni
hagyjuk. Közben 20g vajjal és a liszttel világos rántást készítünk, majd
folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejet és sűrű krémmé /besamel /
főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni. Amíg hűl, a csirkemájat megmossuk,
lecsepegtetjük, felkockázzuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk,
rádobjuk a csirkemájat, megszórjuk finomra vágott zsályával és ízlés szerint
borssal, erős tűzön kb. 5 percig pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A zöldséget
egy kevés sós vízben puhára pároljuk és ezt is hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük /180 fokra
/. A maradék vajjal kikenünk egy tepsit, meghintjük zsemlemorzsával. A langyosra
hűlt besamelhez adjuk a tojássárgáját és ízesítjük szerecsendióval, sóval,
chilivel, borssal ízlés szerint. Lazán belekeverjük a májat és a zöldséget is,
valamint az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajt 2/3-ad részét.
Megtöltjük vele a patisszonokat, egymás mellé a tepsibe rakosgatjuk, betakarjuk
alufóliával és a sütőben kb. 25 percig pároljuk. Levesszük az alufóliát, a
patisszonok tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és további 15-20 percre
visszatéve a sütőbe, pirosra sütjük.
Melegen, de nem túl forrón
tálaljuk, ebéd után fogadjuk a gratulációkat.
/ Készíthetjük zsenge tökkel ill.
cukkínivel is /