2013. április 3., szerda

Mexikói töltött patisszon



Hozzávalók: 8 egész kicsi, vagy 4 közepes patisszon, só, bors, 30g vaj, 20g liszt, 2 dl tej, 20dkg csirkemáj, 4-5 zsályalevél, 1 ek. olaj, 40dkg mexikói zöldségkeverék, 3 ek. zsemlemorzsa, 1 tojássárgája, őrölt szerecsendió, őrölt chili, 1 csokor petrezselyem, 80g reszelt parmezán sajt
Elkészítés: A patisszonokat megmossuk, a szár felöli oldalon tetejüket, levágjuk, magjukat belsejüket kivájjuk úgy, hogy 1 cm falvastagság  maradjon. Üregüket besózzuk és 1/2 órára üregükkel lefelé fordítva állni hagyjuk. Közben 20g vajjal és a liszttel világos rántást készítünk, majd folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejet és sűrű krémmé /besamel / főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni. Amíg hűl, a csirkemájat megmossuk, lecsepegtetjük, felkockázzuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a csirkemájat, megszórjuk finomra vágott zsályával és ízlés szerint borssal, erős tűzön kb. 5 percig pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A zöldséget egy kevés sós vízben puhára pároljuk és ezt is hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük /180 fokra /. A maradék vajjal kikenünk egy tepsit, meghintjük zsemlemorzsával. A langyosra hűlt besamelhez adjuk a tojássárgáját és ízesítjük szerecsendióval, sóval, chilivel, borssal ízlés szerint. Lazán belekeverjük a májat és a zöldséget is, valamint az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajt 2/3-ad részét. Megtöltjük vele a patisszonokat, egymás mellé a tepsibe rakosgatjuk, betakarjuk alufóliával és a sütőben kb. 25 percig pároljuk. Levesszük az alufóliát, a patisszonok tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és további 15-20 percre visszatéve a sütőbe, pirosra sütjük.       
Melegen, de nem túl forrón tálaljuk, ebéd után fogadjuk a gratulációkat.
/ Készíthetjük zsenge tökkel ill. cukkínivel is /