Mexikói rizs 1.
Hozzávalók: 1 kis fej
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy sárgarépa, 1-2 zöld chilipaprika
(üveges), 2 evőkanál olaj, 180 g hosszúkás szemű rizs, 250 g hámozott, kockákra
vágott paradicsom (konzerv), só, 400 ml tyúkhús-alaplé, 100 g mélyhűtött
zöldborsó
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 28 perc
1. A megtisztított vöröshagymát
és fokhagymát apróra vágjuk. A répát meghámozzuk, rövid darabokra vágjuk. A
chiliből eltávolítjuk a magokat, majd felaprítjuk.
2. Nagy serpenyőben mérsékelt
hőfokon felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a rizst, és állandó keverés
mellett 2-3 percig pároljuk, amíg el nem színeződik. A vöröshagymát is hozzáadjuk,
és időnként megkevergetve 2 percig vele pároljuk. A fokhagymát és a
paradicsomot levével együtt szintén belekeverjük, kissé megsózzuk
3. A répát, chilit és az
alaplevet a rizsbe tesszük magas hőfokon felforraljuk. Lejjebb vesszük a
lángot, az edényt félig lefedjük, 8 percig lassan főzzük. beleöntjük a borsót,
letakarva még 2 percig főzzük, és azonnal tálaljuk.
Mexikói rizs 2.
(egytálétel, 4 személyre)
Hozzávalók: 20 dkg mirelit morzsolt
kukorica, 20 dkg mirelit zsenge zöldborsó, 20 dkg rizs, 2 db paradicsompaprika,
4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál csípős piros fűszerpaprika,
1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi őrölt köménymag.
A rizst szűrőbe öntjük, többször
váltott vízben átmossuk, jól lecsöpögtetjük, majd a felforrósított olajon
üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát meg az
összes fűszert, és felöntjük térfogatának megfelelően dupla mennyiségű vízzel.
Fedő alatt, kis lángon, kevergetés nélkül addig pároljuk, amíg az összes levét
elfövi. Közben a még fagyos zöldségeket kevés, forrásban lévő vízbe tesszük, és
az újraforrástól számított 4-5 perc múlva lehúzzuk a lángról. Azonnal leszűrjük. A paradicsompaprikát
megmossuk, kicsumázzuk, és borsónyi darabkákra aprítjuk. A majdnem puha párolt
rizst óvatosan, lehetőleg favillával, hogy ne törjön össze, a zöldségekkel
összekeverjük, majd a zöldség főzőlevéből egy decinyit hozzáöntünk. A fedőt
ismét rátéve addig pároljuk, amíg a lé elfő alóla. Tálalás előtt ismét
átkeverjük, és salátával kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.