2013. április 3., szerda

Mexikói rizs


Mexikói rizs 1.

Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy sárgarépa, 1-2 zöld chilipaprika (üveges), 2 evőkanál olaj, 180 g hosszúkás szemű rizs, 250 g hámozott, kockákra vágott paradicsom (konzerv), só, 400 ml tyúkhús-alaplé, 100 g mélyhűtött zöldborsó
Előkészítés:     10 perc
Főzés:             28 perc
1. A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A répát meghámozzuk, rövid darabokra vágjuk. A chiliből eltávolítjuk a magokat, majd felaprítjuk.
2. Nagy serpenyőben mérsékelt hőfokon felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a rizst, és állandó keverés mellett 2-3 percig pároljuk, amíg el nem színeződik. A vöröshagymát is hozzáadjuk, és időnként megkevergetve 2 percig vele pároljuk. A fokhagymát és a paradicsomot levével együtt szintén belekeverjük, kissé megsózzuk
3. A répát, chilit és az alaplevet a rizsbe tesszük magas hőfokon felforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, az edényt félig lefedjük, 8 percig lassan főzzük. beleöntjük a borsót, letakarva még 2 percig főzzük, és azonnal tálaljuk.

Mexikói rizs 2.

(egytálétel, 4 személyre)
Hozzávalók: 20 dkg mirelit morzsolt kukorica, 20 dkg mirelit zsenge zöldborsó, 20 dkg rizs, 2 db paradicsompaprika, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál csípős piros fűszerpaprika, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi őrölt köménymag.
A rizst szűrőbe öntjük, többször váltott vízben átmossuk, jól lecsöpögtetjük, majd a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát meg az összes fűszert, és felöntjük térfogatának megfelelően dupla mennyiségű vízzel. Fedő alatt, kis lángon, kevergetés nélkül addig pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Közben a még fagyos zöldségeket kevés, forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 4-5 perc múlva lehúzzuk a lángról.  Azonnal leszűrjük. A paradicsompaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és borsónyi darabkákra aprítjuk. A majdnem puha párolt rizst óvatosan, lehetőleg favillával, hogy ne törjön össze, a zöldségekkel összekeverjük, majd a zöldség főzőlevéből egy decinyit hozzáöntünk. A fedőt ismét rátéve addig pároljuk, amíg a lé elfő alóla. Tálalás előtt ismét átkeverjük, és salátával kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.