2013. április 3., szerda

Mexikói rakott bab



Hozzávalók: 40 dkg kolozsvári szalonna (3...5 mm vastagságra felszeletelve), 80 dkg kicsontozott nyers tarja (1 cm vastagságra felszeletelve), 1 kg savanyúkáposzta (kissé eldarabolva. 50 dkg lóbab (beáztatott) 30 dkg nyers füstölt hús (pl. tarja; 1...1.5 cm-es kockákra vágva), 1 szál parasztkolbász (félcentis karikákra vágva), 2-3 doboz paradicsompüré 1-2 evőkanál paprikakrém (erős)
Lerakási sorrend (6 literes lábasba):
  1) Kolozsvári szalonna,
  2) nyers tarja,
  3) káposzta fele,
  4) bab,
  5) füstölt hús,
  6) parasztkolbász,
  7) káposzta másik fele,
  8) paradicsompüré fele elkeverve 2-3 deci vízben és a paprikakrémmel (ráönteni),
  9) annyi vizet utánatölteni, hogy éppen ellepje,
10) paradicsompüré másik felét a tetejére kenni.
Sütni nagy lángon, fedő alatt 2 órát, fedő nélkül még egy órát.  Ha a víz elfő, pótolni kell. Én - részben - borral szoktam pótolni