2013. április 3., szerda

Mexikói húsostál



Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott sertéstarja, 20 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 db paradicsompaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 25 dkg morzsolt, mirelit csemegekukorica, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál római kömény (vagy konyhakömény).
A megmosott és leszárított húst nyolc szeletre vágom, megsózom, megborsozom. A rizst átválogatom, majd többször váltott vízben megmosom, lecsurgatom és annyi vizet öntök rá, hogy jó bőven ellepje. Fél órán keresztül áztatom. Egy mélyebb tűzálló tál aljára szórom a lecsurgatott rizst, majd leöntöm a zúzott fokhagymával és a Vegetával, meg a római köménnyel elkevert tejföl egyharmadával. Elosztom rajta a megmosott, kicsumázott és apró kockákra vágott paradicsompaprika felét és a még fagyos kukorica felét. Megsózom, és erre teszek 4 szelet húst. Beborítom a megtisztított és karikákra vágott vöröshagymával, ezután pedig lelocsolom a fűszeres tejföllel. Rászórom a megtisztított és szeletekre vágott gombát, megborsozom, majd ráhintem a finomra metélt petrezselyemzöldet. A maradék nyersanyagokkal megismétlem a rétegezést, a tetejére kerüljön a fűszeres tejföl. A tálat szorosan lefedem és a mikrohullámú sütőbe téve közepes fokozaton húsz percig párolom és további tíz percig nem veszem le a tetejét. A párolás félidejében egyszer megfordítom a tálat. Bármilyen friss salátával nagyon finom, kiadós egytálétel.