2013. április 3., szerda

Mexikói csirke


Mexikói csirke 1.

Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, fűszerkeverék, 1 kiskanál chili por, 6 evőkanál olaj, 1 zöldpaprika, 3 hagyma, 1 doboz paradicsompüré, 1 púpos evőkanál kakaó.
A csirkét fűszerezzük, chilivel bedörzsöljük, 3 evőkanálnyi forró olajban megforgatjuk, serpenyőbe tesszük. A zöldpaprikát és a hagymát az olajban 2 percig pároljuk. A paradicsomot és a kakaót hozzáadjuk, 2 percig forraljuk. A zöldségeket is a csirkéhez adjuk, kb. 35 percig pároljuk.

Mexikói csirke 2.

Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell, 15 dkg főtt, sötétvörös (barna) bab, 10 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál marinált paprikakocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál currypor, 1 darabka száraz cseresznyepaprika (aki nem szereti, hagyja el), 1 doboz csemege morzsolt kukoricakonzerv, késhegynyi római kömény (vagy egyszerű köménymag), ízlés szerit só és törött bors
Elkészítése: Nagy serpenyőben az olajon a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a köménymagot és az apróra vágott csirkemellet. Kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd a serpenyőből kivéve félretesszük. Helyére szórjuk a megmosott és lecsurgatott rizst, amit üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát, majd ráöntjük a kukoricát (levével együtt). A serpenyőbe visszatesszük a csirkemellet, hozzáadjuk a főtt babot és a paprikakockákat, végül annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Belekeverjük a curryt, a borsot, és 1 teáskanálnyi sóval ízesítjük. Óvatosan összekeverjük, majd az edényt befedjük. Felforralva, kis lángon, keverés nélkül 25 percig főzzük. Ezután a lángról lehúzzuk, de a fedőt rajtahagyva legalább 20 percig saját gőzében hagyjuk állni. Tálalás előtt óvatosan, villával felkeverjük.