Mexikói csirke 1.
Hozzávalók: 1 csirke, só, bors,
fűszerkeverék, 1 kiskanál chili por, 6 evőkanál olaj, 1 zöldpaprika, 3 hagyma,
1 doboz paradicsompüré, 1 púpos evőkanál kakaó.
A csirkét fűszerezzük, chilivel
bedörzsöljük, 3 evőkanálnyi forró olajban megforgatjuk, serpenyőbe tesszük. A
zöldpaprikát és a hagymát az olajban 2 percig pároljuk. A paradicsomot és a
kakaót hozzáadjuk, 2 percig forraljuk. A zöldségeket is a csirkéhez adjuk, kb.
35 percig pároljuk.
Mexikói csirke 2.
Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell,
15 dkg főtt, sötétvörös (barna) bab, 10 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál
marinált paprikakocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott
teáskanál currypor, 1 darabka száraz cseresznyepaprika (aki nem szereti, hagyja
el), 1 doboz csemege morzsolt kukoricakonzerv, késhegynyi római kömény (vagy
egyszerű köménymag), ízlés szerit só és törött bors
Elkészítése: Nagy serpenyőben az
olajon a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva
belekeverjük a köménymagot és az apróra vágott csirkemellet. Kevergetve
fehéredésig pirítjuk, majd a serpenyőből kivéve félretesszük. Helyére szórjuk a
megmosott és lecsurgatott rizst, amit üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a megmosott
mazsolát, majd ráöntjük a kukoricát (levével együtt). A serpenyőbe
visszatesszük a csirkemellet, hozzáadjuk a főtt babot és a paprikakockákat,
végül annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Belekeverjük a curryt, a
borsot, és 1 teáskanálnyi sóval ízesítjük. Óvatosan összekeverjük, majd az
edényt befedjük. Felforralva, kis lángon, keverés nélkül 25 percig főzzük.
Ezután a lángról lehúzzuk, de a fedőt rajtahagyva legalább 20 percig saját
gőzében hagyjuk állni. Tálalás előtt óvatosan, villával felkeverjük.