2013. április 3., szerda

Feketebab leves



Hozzávalók: 20 dkg feketebab, 4 ek. marhafaggyú (vagy olaj), 1/2 dl sherry (vagy tokaji szamorodni), 1 hagyma finomra vágva, 1/2 tk. darált chilipaprika, 2-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 tk. szárított oregano, 1 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, só
Elkészítés: A babot megmossuk, és 2 liter vízben csaknem puhára főzzük. A zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a chilit is. Beletesszük a paradicsomot. Néhány percig főzzük, majd a babhoz öntjük. Sóval és oreganóval ízesítjük, majd addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul. A babot szitán átpasszírozzuk (vagy összeturmixoljuk), néhány percig főzzük, végül beleöntjük a sherryt is.