Hozzávalók: 20 dkg feketebab, 4
ek. marhafaggyú (vagy olaj), 1/2 dl sherry (vagy tokaji szamorodni), 1 hagyma
finomra vágva, 1/2 tk. darált chilipaprika, 2-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2
tk. szárított oregano, 1 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, só
Elkészítés: A babot megmossuk, és
2 liter vízben csaknem puhára főzzük. A zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát
és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a chilit is. Beletesszük a paradicsomot.
Néhány percig főzzük, majd a babhoz öntjük. Sóval és oreganóval ízesítjük, majd
addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul. A babot szitán átpasszírozzuk (vagy
összeturmixoljuk), néhány percig főzzük, végül beleöntjük a sherryt is.