2013. április 3., szerda

Enchillada



Hozzávalók 6 személyre:
A tortillához: 2,5 dl liszt, 1,25 dl kukoricaliszt, 3,5 dl víz, só, és 2-3 kanál olaj a sütéshez.
A töltelékhez: 10-12 dkg bacon (szalonna), 30 dkg darált marhahús, 6-8 dkg sajt, 2 paradicsom, 2-3 levél saláta.
A mártáshoz: 40 dkg paradicsompüré, 1 kis hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál chilipor (erős paprika), 2 evőkanál Tabasco-szósz, só, 1 evőkanál vaj vagy olaj. A kétféle lisztből és a vízből a szokásosnál kicsit sűrűbb tésztát keverünk, mint a palacsintáé, megsózzuk, és forró olajban 12 vékony lepényt sütünk. Az apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát megpirítjuk a forró olajban vagy vajban, meghintjük liszttel, jól átkavarjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vízzel felengedjük, hogy a mártás testes legyen, chiliporral, sóval, Tabasco-szósszal fűszerezzük, kiforraljuk, néhány percig lassú tűzön főzzük. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a darált húst, hozzáadjuk a kockára vágott sajtot, megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, az apróra metélt salátát, a sült szalonnát, és melegen tartjuk. A lepények egyik felére halmozzuk a tölteléket, a másik felét ráhajtjuk. A hússal töltött enchilladát forró mártással tálaljuk.