Hozzávalók:
2 nagy zellergumó (40-50 dkg), 3 evőkanál kimagozott olajbogyó, 4
evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ecet, só (ízlés szerint).
A zellert gondosan megtisztítjuk, többször
váltott vízben megmossuk. Gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és tésztaszűrőbe rakva
lobogó forró sós vízbe mártjuk, majd az újraforrástól számított két percig
főzzük. A vízből kiemelve jól lecsurgatjuk, és még forrón ráöntjük az ízes
salátalevet. A salátaléhez az olajat összekeverjük annyi ecettel és vízzel,
hogy kellemesen savanykás, de ne túl savanyú legyen, megsózzuk, megborsozzuk és
belekeverjük a közben nagyon finomra vágott olajbogyót. A salátalé ne legyen
több másfél-két decinél. Tálaláskor a saláta tetejére egész olajbogyókat
teszünk díszítésül. Jól lehűtve tálaljuk.