2013. március 27., szerda

Vegyes nyársonsült Brazília



Vesepecsenyét tegyünk tűzálló edénybe, adjunk hozzá 1/2 dl citromlevet, 1/2 dl olajat, egy kevés megreszelt fokhagymát. Fedjük le, hagyjuk állni 1 napot, közben forgassuk.
A kicsontozott disznókarajt sütés előtt szórjuk be őrölt köménnyel, borssal.
A 2 féle húst és füstölt tarját váltogatva húzzuk nyársra, csomagoljuk a nyárssal együtt alufóliába és szabad tűzön - parázson süssük meg.
A vendégtől mindenütt megkérdezik: "frio-quente?", vagyis enyhén vagy nagyon csípősen.
A brazil dió is, a specialitások közé tartozik. Az Amazonas menti erdőkben élő, 30 m-nél is magasabbra növő óriás diófa gyümölcse. Elérheti a 1,5 -2 kg-ot is. A külső, kemény tokban 12-15 fürtszerű, egymásba illeszkedő, kókuszhúsra emlékeztető ízű és fehér színű dió van. A külső kemény tokot még kalapáccsal is igen nehéz feltörni.
Az érett gyümölcsöt nem szedik le, magától leesik.