(Sancocho
de gallina con costilla de res)
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 70 dkg csontos
marhahús, 1 db jukka, 1 cső kukorica, 1 fej káposzta, 4-5 db burgonya, só,
bors, 1 leveskocka.
A mártáshoz: 1 csokor petrezselyem, 1 csokor
újhagyma, 1 db paradicsom, 5 dkg reszelt sajt, olaj és vaj a sütéshez.
Ennek a levesnek az a különlegessége, hogy a
hús csontos, a tyúk pedig öreg, mert így lesz erős és sűrű a leves. Egy
lábosban vizet forralunk, melyet ízlés szerint sózunk, borsozunk. Ezután
beletesszük a leveleire szedett és már előzőleg megmosott fejes káposztát. Egy
másik fazékban is vizet teszünk a tűzre, sózzuk, borsozzuk és beleteszünk egy
leveskockát. Beletesszük a megmosott marhahúst, a feldarabolt tyúkot és lassú
tűzön főzzük. Mikor éppen forrni kezd, akkor tesszük bele a többi hozzávalót.
Mialatt a hús fő, a jukka két végét levágjuk és meghámozzuk, valamint
feldaraboljuk. A jukka akkor friss, ha belül tömör és szép fehér a színe.
Meghámozzuk a krumplit is, de egészben hagyjuk. Felvágjuk a petrezselymet,
újhagymát és a paradicsomot apróra. Ez a jó mártás titka. Ezután beletesszük a
levesbe a többi hozzávalót: a kukoricát (nem daraboljuk, csak ha megpuhult),
Krumplit, jukkát és lassú tűzön tovább főzzük. Ha megpuhult a káposzta melyet
külön főztünk, kiszedjük egy tálcára. Mialatt a leves fő, elkészítjük a
mártást, amit a húshoz fogunk tálalni. A hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük és
átpirítjuk. Teszünk hozzá egy kevés vajat és olajat is, de a sajtot nem. Miután
a zöldségkeverék kicsit átsült, hozzáadjuk a sajtot és egy kevés tejet, majd a
megreszelt sajtot. Folyamatosan kevergetjük és kész a mártás. Ezután befejezzük
a húslevest. Minden alkotórészt , amit belefőztünk a levesbe , kiszedünk egy
tálra, amelyen mindez az asztalra kerül. Ráöntjük a mártást a zöldségekre és a
húsra. Tálalásnál először a levest, majd a belevalókat tesszük a tányérba.
Végül megszórjuk friss petrezselyemmel. Igazi ünnepi étel!