2013. március 14., csütörtök

Töltött csuka



Hozzávalók: másfél kg körüli csuka, 2 db tojás, 2 db zsemle, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál só, 5 dkg darált dióbél, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál porcukor.
A csukát úgy nyúzzuk meg, hogy a bőre sehol se sérüljön, és egyben maradjon. A halhúst leszedjük a csontokról, majd megdaráljuk az előzőleg vízben áztatott és gyengén kicsavart zsemlével és a fokhagymával együtt. A masszához hozzáadjuk a nyers tojásokat, a darált diót, a cukrot és az összes fűszert, majd az egyik végén megtűzött halbőrbe óvatosan beletöltjük a halas tölteléket. A nyílást összefogjuk hurkapálcával vagy fogvájóval. Az ily módon megtöltött halat annyi sós vízbe tesszük, amennyi félig ellepi, és fedő alatt megpároljuk. Egyszer meg is fordítjuk. A lében hagyjuk kihűlni, azután jól megdermesztjük. Hosszúkás, díszes tálon, olajbogyóval és hideg zöldségekkel tálaljuk.