Hozzávalók:
másfél kg körüli csuka, 2 db tojás, 2 db zsemle, 1 mokkáskanál
törött fehér bors, 1 teáskanál só, 5 dkg darált dióbél, 2 gerezd fokhagyma, 1
teáskanál porcukor.
A csukát úgy nyúzzuk meg, hogy a bőre
sehol se sérüljön, és egyben maradjon. A halhúst leszedjük a csontokról, majd
megdaráljuk az előzőleg vízben áztatott és gyengén kicsavart zsemlével és a
fokhagymával együtt. A masszához hozzáadjuk a nyers tojásokat, a darált diót, a
cukrot és az összes fűszert, majd az egyik végén megtűzött halbőrbe óvatosan
beletöltjük a halas tölteléket. A nyílást összefogjuk hurkapálcával vagy
fogvájóval. Az ily módon megtöltött halat annyi sós vízbe tesszük, amennyi
félig ellepi, és fedő alatt megpároljuk. Egyszer meg is fordítjuk. A lében
hagyjuk kihűlni, azután jól megdermesztjük. Hosszúkás, díszes tálon,
olajbogyóval és hideg zöldségekkel tálaljuk.