2013. március 20., szerda

Tökpüré leves 1. Elefántcsontpart



Hozzávalók: 0,5 kg sütőtök, 5 ek. vaj, 5 ek. víz, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 6* dl víz, 1 ek. ételízesítő, 1 felaprított csípős zöldpaprika, 1 csipet reszelt szerecsendió, só, bors.
A meghámozott tököt vágjuk apró darabokra. Tegyük lábasba 3 ek. vajjal, 5 ek. vízzel és a hagymával, lassú tűzön, lefedve pároljuk. Ha megpuhul, szitán törjük át. Öntsük vissza az edénybe. A maradék vaj kivételével adjuk hozzá a többit. Lefedve pároljuk 25 percig. Tálalás előtt adjuk hozzá a maradék vajat, forraljuk fel és öntsük kis méretű nyers lopótökbe. (Úgy vájjuk ki, hogy 1-2 cm fala maradjon, majd forró vízzel öblítsük ki.) Tegyük a tököt lapostányérra, tálaljuk vajban pirított apró kenyérkockákkal.