2013. március 30., szombat

Tojásos parajkockák (Torta pascualina) Uruguay



Hozzávalók: 20 dkg liszt, só, bors, szerecsendió, 3 tojássárgája, 4-5 ek. olaj, 1 cs. mirelit paraj (jól lecsurgatva!!), 20 dkg sajt (ementáli) apró kockákra vágva, 4 tojás.
A lisztet 1 kk. sóval, csipet borssal, - szerecsendióval, tojássárgákkal, 3 ek. olajjal, 4-5 ek. vízzel összekeverjük. Összegyúrjuk, gombóccá formáljuk, 10 percre hűtőbe tesszük.
A parajt sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a sajtot. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk, kb. 2 cm vastag négyszögekre nyújtjuk. 2 négyszöget zsírozott tepsibe teszünk, mindegyikre teszünk a parajból, körben 1 cm-es széleket hagyunk, tojásfehérjével megkenjük. A paraj közepébe 2-2 fészekszerű lyukat mélyítünk, beleütünk 1-1 tojást. Ráborítjuk a tészta másik felét, körben összenyomjuk az alsó lappal. Megkenjük a tetejét olajjal. Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük. 1-1 kocka 2 felé vágva egyszemélyes ebéd vagy vacsora.
Zöld salátával tálaljuk.
(Bence Vera: Gasztronómiai utazás - Minerva - 1972)