2013. március 14., csütörtök

Tengeri hal szezámmártásban



Hozzávalók: A halhoz 1 kg tonhal, 1 citrom, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg fenyőmag (vagy mandula), 2 evőkanál olaj, fél teáskanál só.
A mártáshoz 1 csésze szezámmag, 1 citrom leve, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vágott petrezselyem, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál köménymag.
A halat szeletekre vágjuk, és megsózva fél óráig hagyjuk állni. A megtisztított és apróra metélt hagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd a fenyőmagot is rátéve, együtt pirítjuk néhány percig. Tepsibe fektetjük a halszeleteket, lelocsoljuk citromlével és ráöntjük a fenyőmagos-hagymás szaftot. A tepsit befedjük, és az előmelegített forró sütőben közepes lángon huszonöt percig pároljuk. Közben elkészítjük a mártást: az összes hozzávalót turmixgépbe szórjuk, hozzáöntünk háromnegyed csésze vizet, és addig keverjük, amíg az egészből egy sűrű, pépes massza lesz. Üvegtálkába öntjük, és lefedve betesszük a hűtőszekrénybe. A már megpárolódott halat meleg tányérra rakjuk és a hideg mártásba ki-ki, belemártogatja a halfalatokat.