Hozzávalók: A
halhoz 1 kg tonhal, 1 citrom, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg fenyőmag (vagy
mandula), 2 evőkanál olaj, fél teáskanál só.
A mártáshoz 1 csésze szezámmag, 1 citrom leve, 4
gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vágott petrezselyem, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál
köménymag.
A halat szeletekre vágjuk, és megsózva fél
óráig hagyjuk állni. A megtisztított és apróra metélt hagymát a felforrósított
olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd a fenyőmagot is rátéve, együtt pirítjuk
néhány percig. Tepsibe fektetjük a halszeleteket, lelocsoljuk citromlével és
ráöntjük a fenyőmagos-hagymás szaftot. A tepsit befedjük, és az előmelegített forró
sütőben közepes lángon huszonöt percig pároljuk. Közben elkészítjük a mártást:
az összes hozzávalót turmixgépbe szórjuk, hozzáöntünk háromnegyed csésze vizet,
és addig keverjük, amíg az egészből egy sűrű, pépes massza lesz. Üvegtálkába
öntjük, és lefedve betesszük a hűtőszekrénybe. A már megpárolódott halat meleg
tányérra rakjuk és a hideg mártásba ki-ki, belemártogatja a halfalatokat.