Hozzávalók: Másfél kiló tengeri
süllő, olívaolaj, 2 bögre rizs, 1/2 kg hagyma, római kömény, só, fehérbors, 3
bögre forralt víz, citromlé, narancslé, tahina (szezámpaszta), tej, fenyőmag,
sáfrány vagy kurkuma.
Elkészítés: Tisztítsuk és sózzuk
meg a halat, öntsünk rá egy kis olajat, majd roston süssük meg. Ezután öntsünk
olajat egy lábosba és egy serpenyőbe is. Vágjunk fel fél kiló hagymát, amelynek
egyik felét a serpenyőbe, másik felét a lábosba tegyük. A serpenyőben addig
süssük a hagymát, míg az meg nem fonnyad.
Ezután pirítsunk meg egy kis
sáfrányt és áztassuk langyos tejbe. (Sáfrány helyett használhatunk kurkumát is,
de akkor másmilyen ízt kapunk.)
Mikor a hagyma a lábosban kezd
megbarnulni, a hagyma egy részét szedjük ki, míg a másik részét hagyjuk a
lábosban és tegyük hozzá a két bögre megmosott, hosszú szemű rizst, jó sok
római köményt, egy kis fehérborsot és sót. Ezután jön a tejbe áztatott sáfrány.
Ezt öntsük fel három bögre forralt vízzel. (Víz helyett hallevet is
használhatunk.) Hagyjuk addig a tűzön, míg a rizs meg nem párolódik.
Közben készítsük el a citromos
szezámszószt: A kész szezámpasztát, azaz tahinát keverjük össze a narancslével,
a citromlével, sóval és fehérborssal. A pépnek olyan állagúnak kell lennie,
mint a joghurtnak. Ezután a pépbe tegyük bele a félretett pirított hagymát.
Majd a mártást óvatosan melegítsük fel, de ne forraljuk!
A tengeri süllőt közben
megsütöttük és fel is szeleteltük. A forró szószt most öntsük a halra, majd
pirított fenyőmaggal díszítsük az egészet. Végül a rizst is pirított hagymával
és fenyőmaggal körítsük. Most már tálalhatunk!