2013. március 15., péntek

Tázsen bil számák (sült tengeri süllő szezámpasztával)



Hozzávalók: Másfél kiló tengeri süllő, olívaolaj, 2 bögre rizs, 1/2 kg hagyma, római kömény, só, fehérbors, 3 bögre forralt víz, citromlé, narancslé, tahina (szezámpaszta), tej, fenyőmag, sáfrány vagy kurkuma.
Elkészítés: Tisztítsuk és sózzuk meg a halat, öntsünk rá egy kis olajat, majd roston süssük meg. Ezután öntsünk olajat egy lábosba és egy serpenyőbe is. Vágjunk fel fél kiló hagymát, amelynek egyik felét a serpenyőbe, másik felét a lábosba tegyük. A serpenyőben addig süssük a hagymát, míg az meg nem fonnyad.
Ezután pirítsunk meg egy kis sáfrányt és áztassuk langyos tejbe. (Sáfrány helyett használhatunk kurkumát is, de akkor másmilyen ízt kapunk.)
Mikor a hagyma a lábosban kezd megbarnulni, a hagyma egy részét szedjük ki, míg a másik részét hagyjuk a lábosban és tegyük hozzá a két bögre megmosott, hosszú szemű rizst, jó sok római köményt, egy kis fehérborsot és sót. Ezután jön a tejbe áztatott sáfrány. Ezt öntsük fel három bögre forralt vízzel. (Víz helyett hallevet is használhatunk.) Hagyjuk addig a tűzön, míg a rizs meg nem párolódik.
Közben készítsük el a citromos szezámszószt: A kész szezámpasztát, azaz tahinát keverjük össze a narancslével, a citromlével, sóval és fehérborssal. A pépnek olyan állagúnak kell lennie, mint a joghurtnak. Ezután a pépbe tegyük bele a félretett pirított hagymát. Majd a mártást óvatosan melegítsük fel, de ne forraljuk!
A tengeri süllőt közben megsütöttük és fel is szeleteltük. A forró szószt most öntsük a halra, majd pirított fenyőmaggal díszítsük az egészet. Végül a rizst is pirított hagymával és fenyőmaggal körítsük. Most már tálalhatunk!