2013. március 15., péntek

Tabúle




Hozzávalók: 3 cs. petrezselyem, fél cs. fodormenta, 4 db paradicsom, 1 marék tört búza (burgul), 1 pohár citromlé, 1 pohár olívaolaj, minimum 2 fej hagyma, só, paprika, fahéj (ízlés szerint).
Elkészítés: Először a petrezselymet vágjuk apróra, azután mossuk meg a felvágott petrezselymet. (Persze a zöldfűszert aprítás előtt is meg lehet mosni.) A mentát alapos mosás után vágjuk fel. Facsarjunk rá egy kis citromlevet, hogy ne veszítse el a színét. Ezután vágjuk apróra a paradicsomot és tegyük egy tálba. Most jön a hagyma. Legjobb, ha kétféle hagymát használunk: a lila- vagy vöröshagyma mellé tegyünk bele zöldhagymát is. Egy teli kanál sót és egy kevés csípős vagy édes paprikát tegyünk a hagymához. Egy kis fehérbors sem árt. Vannak, akik még egy csipetnyi fahéjjal is ízesítik. A barna vagy fehér előfőzött burgul, azaz tört búza jól megmosva és kinyomkodva kerül a salátába. Ezután az egészet keverjük össze. Először a petrezselymet, majd a mentát. Azután jön a paradicsom és a hagyma, majd a tört búza, az olívaolaj és a citromlé.
(Valószínű a tabúle az egyetlen saláta, amelyet salátával esznek. Ez készülhet fejes salátából, káposztából, vagy szőlőlevélből.)