Hozzávalók: 15 dkg hántolt búza
darabosra őrölve, 1 csésze vékonyra karikázott hagyma, 0,5 dl olíva, - vagy
kukoricaolaj. 1-2 citrom leve, só, bors, 3 ek. aprított petrezselyem, 1 ek.
morzsolt, szárított mentalevél. 4 ek. reszelt sárgarépa, 0,5-0,5 csésze zöld és
fekete olajbogyó, 2 cs. hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek.
fenyőmandula vagy mogyoró apróra vágva.
Áztassuk 1 órán át a búzát,
főzzük puhára, de ne pépesre. Tegyük szűrőbe, öntsük le meleg vízzel. Hagyjuk
lecsepegni. Sózzuk meg a hagymát, hagyjuk állni 10 percig. Tegyük jeges vízbe
20 percre. Keverjük össze az olajat annyi citromlével, hogy a szokásosnál kissé
savanyúbb legyen. Sózzuk, borsozzuk. Fogyasztás előtt öntsük le a hagymáról a
vizet, 2 ágú villával keverjünk össze mindent.
Mély kerek tálkákban tálaljuk.