2013. március 14., csütörtök

Szezámos paradicsomsaláta



Hozzávalók: 80 dkg kemény paradicsom, 10 dkg juhtúró, 4 dl kefir, 5 dkg szezámmag, 1 citrom leve, 3 evőkanál olaj (lehetőleg salátaolaj), 1 fej vöröshagyma, só, törött bors (ízlés szerint).
A szezámmagot teflonserpenyőbe szórjuk, és állandó keverés közben világosra pirítjuk. A kefirbe belekeverjük a juhtúrót, a pirított szezámmagot, a citrom kipréselt levét meg az olajat, és megsózzuk, megborsozzuk. Jégbe hűtjük. A paradicsomot megmossuk, és egyforma kis kockákra aprítjuk, majd salátástálba öntjük. A megtisztított vöröshagymát egészen finomra vágjuk, kissé megsózzuk, ezután rászórjuk a paradicsomra. A szezámos mártással nyakonöntjük, jól átforgatjuk, de ügyeljünk arra, hogy kíméletesen keverjük, különben a paradicsom összetörik. Jól lefedve hűtőszekrényben érleljük egy-két órán keresztül. (Jó, ha lukullusz paradicsomból készül a saláta, az nem törik össze olyan könnyen.)