Hozzávalók:
80 dkg kemény paradicsom, 10 dkg juhtúró, 4 dl kefir, 5 dkg
szezámmag, 1 citrom leve, 3 evőkanál olaj (lehetőleg salátaolaj), 1 fej
vöröshagyma, só, törött bors (ízlés szerint).
A szezámmagot teflonserpenyőbe szórjuk, és
állandó keverés közben világosra pirítjuk. A kefirbe belekeverjük a juhtúrót, a
pirított szezámmagot, a citrom kipréselt levét meg az olajat, és megsózzuk, megborsozzuk.
Jégbe hűtjük. A paradicsomot megmossuk, és egyforma kis kockákra aprítjuk, majd
salátástálba öntjük. A megtisztított vöröshagymát egészen finomra vágjuk, kissé
megsózzuk, ezután rászórjuk a paradicsomra. A szezámos mártással nyakonöntjük,
jól átforgatjuk, de ügyeljünk arra, hogy kíméletesen keverjük, különben a
paradicsom összetörik. Jól lefedve hűtőszekrényben érleljük egy-két órán
keresztül. (Jó, ha lukullusz paradicsomból készül a saláta, az nem törik össze
olyan könnyen.)