Hozzávalók:
50 dkg szezámmag, 2 citrom leve, másfél csésze víz, 5 evőkanál
finomra vágott petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, fél
teáskanál római kömény (vagy konyhakömény).
A szezámmagot teflonserpenyőbe szórjuk, és
folytonos keverés közben világos zsemleszínűre pirítjuk. Egyetlen percre sem
lehet magára hagyni, mert pillanatok alatt megéghet! Ezután az egészet
turmixgépbe töltjük az összes hozzávalóval együtt, és addig keverjük, amíg
pépes, nagyon sűrű masszává nem válik. (Ha csak kis űrtartalmú turmixpoharunk
van, akkor felezzük vagy harmadoljuk az egyszerre összekevert anyagot.) Remek
ízű és nagyon egészséges mártás, amelybe sült padlizsánszeleteket vagy sült
zöldpaprikát, de nyers, egyéb zöldségeket is szokás mártogatni, és a pitához
(lepénykenyér) is fogyasztják.