2013. március 14., csütörtök

Szezámmártás (thina)



Hozzávalók: 50 dkg szezámmag, 2 citrom leve, másfél csésze víz, 5 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, fél teáskanál római kömény (vagy konyhakömény).
A szezámmagot teflonserpenyőbe szórjuk, és folytonos keverés közben világos zsemleszínűre pirítjuk. Egyetlen percre sem lehet magára hagyni, mert pillanatok alatt megéghet! Ezután az egészet turmixgépbe töltjük az összes hozzávalóval együtt, és addig keverjük, amíg pépes, nagyon sűrű masszává nem válik. (Ha csak kis űrtartalmú turmixpoharunk van, akkor felezzük vagy harmadoljuk az egyszerre összekevert anyagot.) Remek ízű és nagyon egészséges mártás, amelybe sült padlizsánszeleteket vagy sült zöldpaprikát, de nyers, egyéb zöldségeket is szokás mártogatni, és a pitához (lepénykenyér) is fogyasztják.