Hozzávalók:
50 dkg nagyszemű febér vagy tarkabab, 12 db tojás, 50 dkg
paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál vegeta, 5 evőkanál olaj, 5
gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika.
A babot előző este megmossuk, ha
szükséges, átválogatjuk, majd tiszta, hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. Az
étel készítése előtt az áztatóvizet leöntjük. A megmosott tojásokat keményre
főzzük, és még melegen meghámozzuk. A paradicsomok héját lehúzzuk. (Ez
könnyűszerrel történhet, ha egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk.) A
vöröshagymát, és a fokhagymát megtisztítjuk. Egy vastag falú fazékba vagy
cserépedénybe beleszórjuk a leszűrt babot. Közérakjuk a főtt tojásokat és
összekeverjük a felkarikázott vöröshagymával. Rászórjuk a levesport és a zúzott
fokhagymát. Beborítjuk a felkarikázott paradicsommal, majd annyi vízzel töltjük
fel az edényt, hogy a babot teljesen ellepje. A tetejére öntjük az olajat, rászórjuk
a pirospaprikát, és jól befedjük. Sütőbe toljuk, és a lehető legkisebb lángon
főzzük akár 16-18 órán keresztül.