2013. március 27., szerda

Sütemény rozskenyér-tésztából



Hozzávalók: 80 dkg - 1 kg rozsliszt, fél liter víz, 10 dkg kenyérkovász vagy 5 dkg élesztő, só, köménymag.  A süteményt többféle módon és többféle töltelékkel készíthetjük.
A megkelt tésztát egy-másfél cm vastag kerek vagy négyszögletű lapokra formázzuk, rárakjuk a tölteléket, majd centiméternyi vastagságú tésztával lefedjük, a szélén lezárjuk.  A tetejét vízzel vagy tejjel megnedvesítjük.  Forró sütőben kisütjük.
A megkelt tésztát egyenletesen kinyújtjuk, a közepére tesszük a tölteléket.  A tészta széleit felemeljük, és ráhajtjuk a töltelékre, a tetejét vízzel megnedvesítjük és összenyomkodjuk.  A cipót nedves kézzel lesimítjuk, és forró sütőben kisütjük.