Hozzávalók: 80 dkg - 1 kg
rozsliszt, fél liter víz, 10 dkg kenyérkovász vagy 5 dkg élesztő, só,
köménymag. A süteményt többféle módon és
többféle töltelékkel készíthetjük.
A megkelt tésztát egy-másfél cm
vastag kerek vagy négyszögletű lapokra formázzuk, rárakjuk a tölteléket, majd
centiméternyi vastagságú tésztával lefedjük, a szélén lezárjuk. A tetejét vízzel vagy tejjel megnedvesítjük. Forró sütőben kisütjük.
A megkelt tésztát egyenletesen
kinyújtjuk, a közepére tesszük a tölteléket.
A tészta széleit felemeljük, és ráhajtjuk a töltelékre, a tetejét vízzel
megnedvesítjük és összenyomkodjuk. A
cipót nedves kézzel lesimítjuk, és forró sütőben kisütjük.