Sólet aszalt szilvával (6-7 személyre)
Hozzávalók:
50 dkg száraz fehér bab, 12 db héjas burgonya, 4 fej apróra vágott
vöröshagyma, 2 kis csirke darabjaira vágva, 5 velős csont, 25 dkg aszalt
szilva, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, só
(ízlés szerint).
Az étel készítését megelőzően fél nappal
hideg vízbe rakjuk a megmosott babot és a meghámozott burgonyaszemeket.
Megsózzuk és hagyjuk ázni. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a
forró olajon üvegesre fonnyasztjuk. Egy nagy fazékba belerakjuk a leszűrt
babot, megsózzuk, megborsozzuk, majd elhelyezzük rajta a velős csontokat és a
csirke szétvágott darabjait. Ezt is megsózzuk, megborsozzuk, ezután sorban
rárakjuk az aszalt szilvaszemeket. Betakarjuk a burgonyával. A cukrot beszórjuk
egy teflonserpenyőbe, és folytonos keverés közben barnára pirítjuk
(karamellizáljuk). Erre ráöntünk két evőkanál vizet, és addig kevergetjük a
lángon, amíg a karamell folyékonnyá válik. Ráöntjük a burgonyára. Ezután annyi
vízzel töltjük fel az ételt, amennyi jól ellepi, és felforralva negyed óráig
főzzük. A sütőbe téve a befedett ételt, a lehető legkisebb lángon, 16-18 órán keresztül
pároljuk.