2013. március 14., csütörtök

Sólet aszalt szilvával (6-7 személyre)



Sólet aszalt szilvával (6-7 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg száraz fehér bab, 12 db héjas burgonya, 4 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 kis csirke darabjaira vágva, 5 velős csont, 25 dkg aszalt szilva, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, só (ízlés szerint).
Az étel készítését megelőzően fél nappal hideg vízbe rakjuk a megmosott babot és a meghámozott burgonyaszemeket. Megsózzuk és hagyjuk ázni. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a forró olajon üvegesre fonnyasztjuk. Egy nagy fazékba belerakjuk a leszűrt babot, megsózzuk, megborsozzuk, majd elhelyezzük rajta a velős csontokat és a csirke szétvágott darabjait. Ezt is megsózzuk, megborsozzuk, ezután sorban rárakjuk az aszalt szilvaszemeket. Betakarjuk a burgonyával. A cukrot beszórjuk egy teflonserpenyőbe, és folytonos keverés közben barnára pirítjuk (karamellizáljuk). Erre ráöntünk két evőkanál vizet, és addig kevergetjük a lángon, amíg a karamell folyékonnyá válik. Ráöntjük a burgonyára. Ezután annyi vízzel töltjük fel az ételt, amennyi jól ellepi, és felforralva negyed óráig főzzük. A sütőbe téve a befedett ételt, a lehető legkisebb lángon, 16-18 órán keresztül pároljuk.