Hozzávalók: 70 dkg burgonya, 1 db
tojás, 2 evőkanál liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, só-bors, ízlés
szerint.
A töltelékhez: 2 evőkanál olaj, 2
fej hagyma, 10 dkg rizs, 30 dkg sovány birka vagy marhahús darálva, 1 dkg vaj,
1 teáskanál petrezselyemzöld, 1 db tojás, só-bors, ízlés szerint
A megfőtt burgonyát széttörjük,
hozzáadjuk a lisztet, tojást, és sóval, borssal fűszerezve jól összedolgozzuk.
Tojás nagyságú gombócokat készítünk a burgonyatésztából. Ujjunkat benyomva a
tészta közepébe lyukat készítünk, és ebbe tesszük a tölteléket, majd az egészet
újból gombóccá formázzuk. A megtöltött burgonyagombócokat zsemlemorzsában megforgatjuk,
és forró olajban aranysárgára sütjük. A kész gombócokat előmelegített sütőben,
tűzálló tálban tartjuk melegen, míg az összest elkészítjük. Azonnal tálaljuk.
A töltelék elkészítése: Az olajat
felforrósítjuk, rajta a hagymát üvegesre pároljuk, majd beletesszük a többször
átmosott rizst és ezzel együtt többször megforgatva, kevés vízzel puhára
pároljuk. A puhára párolt rizst hozzákeverjük a darált húshoz, sózzuk,
borsozzuk, és takaréklángon együtt pároljuk tovább.
Egy kevés vajban megfuttatott,
finomra vágott petrezselymet adunk hozzá, beleütjük a tojást, és jól összedolgozzuk.
Ezzel a töltelékkel töltjük meg jó szorosan a sejk-gombócokat.