2013. március 31., vasárnap

Salsa cubana (Kubai szósz) (salsa criolla) Kuba



Hozzávalók: paradicsom, színes paprikák, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemzöld, oregano, babérlevél, köménymag, mentalevél, feketebors, cukor, só és bazsalikom, 2.5 dl fehérbor, étolaj, 1/2 csésze víz, lila hagyma

Első lépésként az összes alapanyagot apró darabokra vágjuk. Egy edénybe kevés olajat öntünk és megsütjük a hagymát és a feldarabolt zöldségeket (kb. 4-5 percig pirítjuk. Ezután meghintjük a fűszerekkel (mindenből egy kiskanálnyi), a bors kivételével, és az egészet összekeverjük., majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és átkeverjük. Ezután száraz fehérbort öntünk hozzá, megvárjuk, míg a bor elpárolog, hozzáöntjük a vizet, megcukrozzuk, megszórjuk őrölt feketeborssal, és ízlés szerint sózzuk. Takarékra tesszük a lángot és néhány perc múlva kész. Köretként, és önálló ételként is fogyasztható.