2013. március 31., vasárnap

Saláták


Babsaláta (Ensalada de fijol)

Hozzávalók: 2 csésze apró szemű, főtt szárazbab, 2 cs. nagy szemű, fehér, főtt bab, 1 cs. főtt nagy szemű fejtett bab. 2 ek. fehér borecet, 4 ek. salátaolaj, 1 mk. szurokfű, 1 tk. só, bors, 10 dkg apróra vágott főtt füstölt sonka, 2 ek. majonéz, 1 tk. mustár.
Keverjük össze az ecettel a fűszereket, majd a babokat tegyük hozzá. Kevés ideig érleljük össze.

Mexikói halsaláta - Cheviche

Hozzávalók (6 személyre): 75 dkg tisztított tengeri- vagy édesvízi fogasfilé, 12 kis citrom (legjobb a zöld héjú), 1 mokkáskanál só, az öntethez: 3-4 kemény paradicsom, 3 kis cső chilipaprika vagy 1 bogyiszlói paprika, 10 dkg paprikával töltött olajbogyó, 1 közepes vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 25 dkg ketchup, 1 dl olivaolaj, 0,4 dl Worcester- mártás, 1 kiskanál őrölt oregánó, csipetnyi só
A fogas-filék bőrét lefejtjük, és az esetleg benne maradt szálkákat is kiszedjük. Ezután a halat megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd egy zsírpapírral borított deszkán egy centis kockákra vágjuk. A citromok levét kipréseljük, a haldarabokra szűrjük, kissé megsózzuk és a halat 15 percig pácoljuk benne. Ez alatt elkészítjük az öntetet. A paradicsomok héját lehúzzuk, a szárukat kimetsszük, majd félbevágjuk, a magokat kikaparva a húsukat apró kockákra vágjuk. A paprikákat kicsumázzuk, a héjukat lefejtjük, és a csöveket finomra aprítjuk. Az olajbogyót, a megtisztított vöröshagymát meg a petrezselymet ugyancsak felaprítjuk. A pácolt halat lecsöpögtetjük, az összevágott hozzávalókkal, a ketchuppal, az olivaolajjal összekeverjük, Worcesterrel ízesítjük, oregánóval fűszerezzük, végül, ha kell, csipetnyit megsózzuk. Letakarva, hűtőszekrényben 24 órán át, érleljük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor sós kekszet kínálunk hozzá.
Hűtőszekrényben 3-4 napig eláll. Csak fogasból jó!

Fűszeres babsaláta (Mexikó)

Hozzávalók: 3 csésze főtt tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1 késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű.
A bab, hagyma, paprika kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20 percig. Öntsük a babra.

Húsos saláta tampicói módra

Hozzávalók: 60 dkg apróra vágott főtt marhahús, 5 ek. ketchup, 1 tk. csilipor, 1 ek. citromlé, 1 ek. olaj, 3 ek. kimagozott olajbogyó, 1 ek. finomra vágott friss koriander- vagy petrezselyemlevél, 2 salátalevél.
Tegyünk tálba 2 salátalevelet. Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük a salátára. Búzalisztből készült tortillával kínáljuk.

Karácsonyi saláta

Hozzávalók: 1 fejes saláta, 12,5 dkg főtt cékla, 2 narancs, 1 zöld alma, 1-2 banán, 1 evőkanál limet, vagy citromlé, 1 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma vagy papaja, 6 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely.
Az öntethez: 1 evőkanál limet - vagy citromlé, fél citrom vagy limet finomra reszelt héja (elhagyható), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj vagy napraforgóolaj, 1 kiskanál cukor, só, bors.
Elkészítése: A salátát darabokra tépjük, és elrendezzük egy lapos tányéron. A céklát meghámozzuk, kockákra vagy kis szeletekre vágjuk, majd elrendezzük a saláta szélén. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre bontjuk, és óvatosan levágjuk a hártyát is a gerezdekről. A narancsgerezdeket is a salátára tesszük. Az almát kimagozzuk, felaprítjuk, és a karikára vágott banánnal együtt egy tálba rakjuk. Ráöntjük a citrom vagy limetlevet, megkeverjük, majd a felesleges lét lecsöpögtetjük. A sárgarépát késsel gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk az almás keverékhez, majd a salátára kanalazzuk. A gránátalmát negyedekre vágjuk, és kikotorjuk a magokat, vagy a papaját megfelezzük, eltávolítjuk a magokat, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A mogyoróval vagy a mandulával együtt a salátára szórjuk. Az öntet alapanyagait összekeverjük, és kissé felverjük, és vagy a saláta tetejére kanalazzuk, vagy külön edényben tálaljuk.

Kukoricasaláta

Hozzávalók: 1 doboz morzsolt csemegekukorica konzerv, 4 evőkanál (levétől leszűrt) marinált paradicsompaprika, 30 dkg konzerv zöldborsó, 1 csokor zöldhagyma, zöld szárával együtt, 1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál mexikói fűszerkeverék (vagy chili-paprika, római kömény és törött feketebors keveréke); 1 mokkáskanál porcukor, ízlés szerint só és csipetnyi Cayenni bors.
A saláta mártásához a majonézt simára keverem a tejföllel és a zöldhagyma megmosott, apróra metélt szárával. Sóval, porcukorral, Cayenni borssal és a fűszerkeverékkel ízesítem, majd beleöntöm a leszűrt kukoricát, a leszűrt zöldborsót és a nagyon apró kockákra vágott marinált paradicsompaprikát. A zöldhagymát vékony karikákra metélve hozzáteszem, majd az egészet jól összekeverem. A salátástálat befedem, és a hűtőszekrényben két órán keresztül érlelem.

Mexikói krumplisaláta

Hozzávalók: 1 zacskó (50 dkg) mirelit) mexikói zöldségkeverék, 40 dkg héjában főtt burgonya, 1 mokkáskanál erős paprika (chili vagy cseresznyepaprika-krém), másfél dl ketchup, másfél dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál porcukor, csipetnyi tört köménymag.
A ketchupot összekeverem a tejföllel, a citromlével, az erős paprikával, az olajjal, a törött borssal, a porcukorral és kevés sóval. A zöldséget sós vízben vagy gőzben (a kuktában, betéten) félpuhára főzöm, majd még melegen beleforgatom a csípős mártásba. Hozzáteszem a meghámozott és kis kockákra vágott főtt burgonyát, és ez egészet jól összekeverve hagyom hűlni. Ezután szorosan lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.

Mexikói saláta

Hozzávalók: 30 dkg mirelit csemegekukorica, 30 dkg mirelit zsenge zöldborsó, 5 dl marinált paradicsompaprika (ecetben-olajban eltett paradicsompaprika - saláta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só és cukor, ízlés szerint.
A még fagyos mirelit zöldségeket kevés sós, forrásban lévő vízbe teszem (egyszerre az egészet), és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután leszűröm. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a marinált paprikát levétől leszűröm, és apró kockákra vágom. A megtisztított vöröshagymát ugyancsak kis kockákra vágom, és gyengén megsózva 15 percig hagyom állni. A majonézt, a tejfölt, a zúzott fokhagymát, a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet, a sót és a törött borsot, valamint 1-2 evőkanál marinált paprikalevet kevés cukorral fűszerezve mártássá keverem. Ezután beleforgatom az összes főtt zöldségfélét. A hűtőszekrényben befedve érlelem legalább fél napon keresztül. (Gazdagabb változata, ha 10-15 dkg sajtot is beleaprítok.)

Tejfölös kukoricasaláta (Mexikó)

Hozzávalók: 2 csésze főtt kukorica, 1 ek. csípős, apróra vágott zöldpaprika, 0,5 mk. csilipor, só, 2 ek. tejföl.
A még meleg kukoricára öntsük rá a kissé megmelegített tejfölt, adjuk hozzá a többit. Melegen tálaljuk. Pörkölt mellé adjuk.

Paradicsomos saláta (Mexikó)

Hozzávalók: 6 nem egészen érett, kemény paradicsom szeletekre vágva, 1 felkarikázott hagyma, 3 gerezd fokhagymapép, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 3 ek. borecet, só, bors, 1,5 ek. olívaolaj.
Rétegezve rakjuk le a paradicsomot, hagymát. Öntsük rá az öntetet, szórjuk be petrezselyemmel. Hidegen tálaljuk.