Babsaláta (Ensalada de fijol)
Hozzávalók: 2 csésze apró szemű,
főtt szárazbab, 2 cs. nagy szemű, fehér, főtt bab, 1 cs. főtt nagy szemű
fejtett bab. 2 ek. fehér borecet, 4 ek. salátaolaj, 1 mk. szurokfű, 1 tk. só,
bors, 10 dkg apróra vágott főtt füstölt sonka, 2 ek. majonéz, 1 tk. mustár.
Keverjük össze az ecettel a
fűszereket, majd a babokat tegyük hozzá. Kevés ideig érleljük össze.
Mexikói halsaláta - Cheviche
Hozzávalók (6 személyre): 75 dkg
tisztított tengeri- vagy édesvízi fogasfilé, 12 kis citrom (legjobb a zöld
héjú), 1 mokkáskanál só, az öntethez: 3-4 kemény paradicsom, 3 kis cső
chilipaprika vagy 1 bogyiszlói paprika, 10 dkg paprikával töltött olajbogyó, 1
közepes vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 25 dkg ketchup, 1 dl olivaolaj, 0,4
dl Worcester- mártás, 1 kiskanál őrölt oregánó, csipetnyi só
A fogas-filék bőrét lefejtjük, és
az esetleg benne maradt szálkákat is kiszedjük. Ezután a halat megmossuk, a
nedvességet leitatjuk róla, majd egy zsírpapírral borított deszkán egy centis
kockákra vágjuk. A citromok levét kipréseljük, a haldarabokra szűrjük, kissé
megsózzuk és a halat 15 percig pácoljuk benne. Ez alatt elkészítjük az öntetet.
A paradicsomok héját lehúzzuk, a szárukat kimetsszük, majd félbevágjuk, a
magokat kikaparva a húsukat apró kockákra vágjuk. A paprikákat kicsumázzuk, a
héjukat lefejtjük, és a csöveket finomra aprítjuk. Az olajbogyót, a
megtisztított vöröshagymát meg a petrezselymet ugyancsak felaprítjuk. A pácolt
halat lecsöpögtetjük, az összevágott hozzávalókkal, a ketchuppal, az
olivaolajjal összekeverjük, Worcesterrel ízesítjük, oregánóval fűszerezzük,
végül, ha kell, csipetnyit megsózzuk. Letakarva, hűtőszekrényben 24 órán át,
érleljük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor sós kekszet kínálunk hozzá.
Hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.
Csak fogasból jó!
Fűszeres babsaláta (Mexikó)
Hozzávalók: 3 csésze főtt
tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika
felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1
késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű.
A bab, hagyma, paprika
kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20
percig. Öntsük a babra.
Húsos saláta tampicói módra
Hozzávalók: 60 dkg apróra vágott
főtt marhahús, 5 ek. ketchup, 1 tk. csilipor, 1 ek. citromlé, 1 ek. olaj, 3 ek.
kimagozott olajbogyó, 1 ek. finomra vágott friss koriander- vagy petrezselyemlevél,
2 salátalevél.
Tegyünk tálba 2 salátalevelet.
Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük a salátára. Búzalisztből készült
tortillával kínáljuk.
Karácsonyi saláta
Hozzávalók: 1 fejes saláta, 12,5
dkg főtt cékla, 2 narancs, 1 zöld alma, 1-2 banán, 1 evőkanál limet, vagy
citromlé, 1 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma vagy papaja, 6 dkg pirított
földimogyoró vagy pirított mandulapehely.
Az öntethez: 1 evőkanál limet -
vagy citromlé, fél citrom vagy limet finomra reszelt héja (elhagyható), 1
gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj vagy napraforgóolaj, 1
kiskanál cukor, só, bors.
Elkészítése: A salátát darabokra
tépjük, és elrendezzük egy lapos tányéron. A céklát meghámozzuk, kockákra vagy
kis szeletekre vágjuk, majd elrendezzük a saláta szélén. A narancsot
meghámozzuk, gerezdekre bontjuk, és óvatosan levágjuk a hártyát is a
gerezdekről. A narancsgerezdeket is a salátára tesszük. Az almát kimagozzuk,
felaprítjuk, és a karikára vágott banánnal együtt egy tálba rakjuk. Ráöntjük a
citrom vagy limetlevet, megkeverjük, majd a felesleges lét lecsöpögtetjük. A
sárgarépát késsel gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk az almás keverékhez,
majd a salátára kanalazzuk. A gránátalmát negyedekre vágjuk, és kikotorjuk a
magokat, vagy a papaját megfelezzük, eltávolítjuk a magokat, meghámozzuk, és
kockákra vágjuk. A mogyoróval vagy a mandulával együtt a salátára szórjuk. Az
öntet alapanyagait összekeverjük, és kissé felverjük, és vagy a saláta tetejére
kanalazzuk, vagy külön edényben tálaljuk.
Kukoricasaláta
Hozzávalók: 1 doboz morzsolt
csemegekukorica konzerv, 4 evőkanál (levétől leszűrt) marinált
paradicsompaprika, 30 dkg konzerv zöldborsó, 1 csokor zöldhagyma, zöld szárával
együtt, 1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál
mexikói fűszerkeverék (vagy chili-paprika, római kömény és törött feketebors
keveréke); 1 mokkáskanál porcukor, ízlés szerint só és csipetnyi Cayenni bors.
A saláta mártásához a majonézt
simára keverem a tejföllel és a zöldhagyma megmosott, apróra metélt szárával.
Sóval, porcukorral, Cayenni borssal és a fűszerkeverékkel ízesítem, majd
beleöntöm a leszűrt kukoricát, a leszűrt zöldborsót és a nagyon apró kockákra
vágott marinált paradicsompaprikát. A zöldhagymát vékony karikákra metélve
hozzáteszem, majd az egészet jól összekeverem. A salátástálat befedem, és a hűtőszekrényben
két órán keresztül érlelem.
Mexikói krumplisaláta
Hozzávalók: 1 zacskó (50 dkg)
mirelit) mexikói zöldségkeverék, 40 dkg héjában főtt burgonya, 1 mokkáskanál
erős paprika (chili vagy cseresznyepaprika-krém), másfél dl ketchup, másfél dl
tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só, 1 teáskanál porcukor, csipetnyi tört köménymag.
A ketchupot összekeverem a
tejföllel, a citromlével, az erős paprikával, az olajjal, a törött borssal, a
porcukorral és kevés sóval. A zöldséget sós vízben vagy gőzben (a kuktában, betéten)
félpuhára főzöm, majd még melegen beleforgatom a csípős mártásba. Hozzáteszem a
meghámozott és kis kockákra vágott főtt burgonyát, és ez egészet jól
összekeverve hagyom hűlni. Ezután szorosan lefedve legalább fél napig érlelem a
hűtőszekrényben.
Mexikói saláta
Hozzávalók: 30 dkg mirelit
csemegekukorica, 30 dkg mirelit zsenge zöldborsó, 5 dl marinált
paradicsompaprika (ecetben-olajban eltett paradicsompaprika - saláta), 1 nagy
fej vöröshagyma, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só és cukor, ízlés szerint.
A még fagyos mirelit zöldségeket
kevés sós, forrásban lévő vízbe teszem (egyszerre az egészet), és az
újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután leszűröm. Hagyom, hogy kihűljön.
Közben a marinált paprikát levétől leszűröm, és apró kockákra vágom. A
megtisztított vöröshagymát ugyancsak kis kockákra vágom, és gyengén megsózva 15
percig hagyom állni. A majonézt, a tejfölt, a zúzott fokhagymát, a nagyon
finomra metélt petrezselyemzöldet, a sót és a törött borsot, valamint 1-2
evőkanál marinált paprikalevet kevés cukorral fűszerezve mártássá keverem.
Ezután beleforgatom az összes főtt zöldségfélét. A hűtőszekrényben befedve
érlelem legalább fél napon keresztül. (Gazdagabb változata, ha 10-15 dkg sajtot
is beleaprítok.)
Tejfölös kukoricasaláta (Mexikó)
Hozzávalók: 2 csésze főtt
kukorica, 1 ek. csípős, apróra vágott zöldpaprika, 0,5 mk. csilipor, só, 2 ek.
tejföl.
A még meleg kukoricára öntsük rá
a kissé megmelegített tejfölt, adjuk hozzá a többit. Melegen tálaljuk. Pörkölt
mellé adjuk.
Paradicsomos saláta (Mexikó)
Hozzávalók: 6 nem egészen érett,
kemény paradicsom szeletekre vágva, 1 felkarikázott hagyma, 3 gerezd fokhagymapép,
1 ek. finomra vágott petrezselyem, 3 ek. borecet, só, bors, 1,5 ek. olívaolaj.
Rétegezve rakjuk le a
paradicsomot, hagymát. Öntsük rá az öntetet, szórjuk be petrezselyemmel.
Hidegen tálaljuk.