Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 1
felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra
vágva, 1 babérlevél, 1 kk. só, bors, pirospaprika, 2 db szegfűbors, 10 dkg
rizs, 1 dl olaj, 10 dkg füstölt tarja vagy sonka apróra vágva.
A babot előző este beáztatjuk,
másnap leöntjük róla a vizet. Kb. 0,5 l vízben 40-50 percig főzzük - ne menjen
szét! Tegyük hozzá a hagymák, zöldpaprika felét, a sót, borsot, pirospaprikát,
szegfűborsot, babért, rizst, 1/4 l forró vizet. Befedve, takarékon főzzük még
35-40 percig, míg a lé elfő. Keverjünk bele 4 ek. olajat és vegyük le a tűzről.
Míg a rizs fő a többi olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, paprikát, és a
sonkát. Ha megsült, öntsük rá a babra feltétként.