2013. március 31., vasárnap

Rizs babbal (Arroz con frijoles) Kuba



Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 1 felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva, 1 babérlevél, 1 kk. só, bors, pirospaprika, 2 db szegfűbors, 10 dkg rizs, 1 dl olaj, 10 dkg füstölt tarja vagy sonka apróra vágva.

A babot előző este beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet. Kb. 0,5 l vízben 40-50 percig főzzük - ne menjen szét! Tegyük hozzá a hagymák, zöldpaprika felét, a sót, borsot, pirospaprikát, szegfűborsot, babért, rizst, 1/4 l forró vizet. Befedve, takarékon főzzük még 35-40 percig, míg a lé elfő. Keverjünk bele 4 ek. olajat és vegyük le a tűzről. Míg a rizs fő a többi olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, paprikát, és a sonkát. Ha megsült, öntsük rá a babra feltétként.