2013. március 14., csütörtök

Pita (lepényszerű, "zsebes" kenyér)



Hozzávalók: 1 kg búzaliszt, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 3 csésze langyos víz.
Az élesztőt szétmorzsoljuk, és a cukorral együtt belekeverjük fél csésze langyos vízbe. Letakarva tíz percig hagyjuk állni, ez alatt fel is fut. Egy nagy tálba beleöntjük az anyagokat, és lassan beledolgozzuk az élesztős vizet is. A tésztát tíz percig gyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, vagy robotgéppel kikeverjük. Ha már sok levegőbuborék van benne, akkor jó. Konyharuhával lefedjük, és két órán keresztül hagyjuk pihenni, lehetőleg langyos helyen. Ezután lisztezett deszkán újra átgyúrjuk és húsz részre osztva, kis cipókat formálunk belőle. Lángos nagyságúra alakítva ismét letakarjuk, majd egy óráig pihentetjük. Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütjük a pitákat. Sülés közben felpúposodnak, és üreg képződik bennük. Ha megsültek, "zsebet" vágva rajtuk megtölthetjük falafelgombóckákkal és különféle mártásokkal, salátákkal. A még nyers tésztát jól lehet fagyasztani a mélyhűtőben, és sütés előtt csak egy óráig kell keleszteni.