2013. március 21., csütörtök

Párolt csirke bizertai módra (Tunisz)



Hozzávalók: 1 kg-os csirke 4 részre vágva, 1 hagyma vastagra karikázva, 4 gerezd szétnyomott fokhagyma, 0,5 tk. darabosra tört koriandermag, törött bors, só, 4 dl joghurt, 1 tojásfehérje habja, 1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Sózzuk meg a csirkét, tegyük nagy lyukú fémszitába egymás mellé, bőrével lefelé. Tegyük rá a hagymákat, koriandert, borsot, sózzuk meg. Takarjuk le nedves szalvétával.
Öntsünk 4 l vizet akkora 8 l-es fazékba, hogy a fémszita kissé belecsússzon. A víz kb. 2 tenyérnyivel legyen lejjebb a szitánál. Ragasszuk körül a szitát, hogy a gőz csak a szita lyukain tudjon távozni. (Készítsünk vízből, lisztből keveréket, mártsunk bele egy hosszú vászoncsíkot, nyomkodjuk rá a fazék és a szita találkozására.) Fedjük le a szitát, lassú tűzön pároljuk a húst 35-40 percig, míg megpuhul. Habverővel keverjük össze a joghurtot. Adjuk hozzá a tojásfehérje habját és egy kis sót. Tegyük vastag zománcos edénybe, és addig pároljuk, míg besűrűsödik (kb. 6-8 perc). Kevergessük, mert különben leég. Tegyük bele a csirkedarabokat és pároljuk még 10 percig.
Kuszkusszal vagy rizzsel és fejes salátával tálaljuk.