2013. március 14., csütörtök

Olívás vegyes saláta



Hozzávalók: 1 szál kígyóuborka, 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg gyöngyhagyma (vagy egyéb apró hagymafej), 1 fejes saláta, 1 citrom leve, 10 szem kimagozott fekete vagy zöld olajbogyó, 5 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint).
Az uborkát megmossuk, és héjastól legyaluljuk. A paradicsomot felnégyeljük, a hagymát tisztítás után vékonyka karikákra vágjuk. A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk, alaposan leszárítjuk, majd csíkokra metéljük. Egy osztott tányér egy-egy mélyedését megtöltjük a különféle nyersanyagokkal, majd az egyik mélyedésbe beleöntjük a salátaöntetet, amelyet ki-ki gusztusa szerint frissen fog ráönteni a zöldségére. Az öntethez a citromlevet elkeverjük az olívaolajjal, a törött borssal és annyi sóval, hogy kellemesen, de ne túl sós legyen. Az olajbogyókkal díszíthetjük.