Hozzávalók:
1 szál kígyóuborka, 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg gyöngyhagyma
(vagy egyéb apró hagymafej), 1 fejes saláta, 1 citrom leve, 10 szem kimagozott
fekete vagy zöld olajbogyó, 5 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál törött fekete
bors, só (ízlés szerint).
Az uborkát megmossuk, és héjastól
legyaluljuk. A paradicsomot felnégyeljük, a hagymát tisztítás után vékonyka
karikákra vágjuk. A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk, alaposan
leszárítjuk, majd csíkokra metéljük. Egy osztott tányér egy-egy mélyedését
megtöltjük a különféle nyersanyagokkal, majd az egyik mélyedésbe beleöntjük a
salátaöntetet, amelyet ki-ki gusztusa szerint frissen fog ráönteni a zöldségére.
Az öntethez a citromlevet elkeverjük az olívaolajjal, a törött borssal és annyi
sóval, hogy kellemesen, de ne túl sós legyen. Az olajbogyókkal díszíthetjük.