2013. március 31., vasárnap

Marhagulyás (Ropa vieja) Kuba



Hozzávalók: 0,5 kg csont nélküli marhahús 2 cm-es kockákra vágva, 10 dkg füstölt sonka felkockázva. 1-1 petrezselyemgyökér, sárgarépa szeletelve, 2 felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 3 dkg vaj, 1 felaprított zöldpaprika, 0, 5 kg hámozott paradicsom, 1 babér, 2 db szegfűbors. 1 kk. só, 1 kk. pirospaprika, 6 dkg zsemlemorzsa, 1 db paradicsompaprika apróra vágva, petrezselyem.

A húst, sonkát, répákat, 1 hagymát, 2, 2 l hideg vízbe tesszük. Lassan 3-4 órán át, főzzük. Ha a hús megfőtt, kiszedjük, és rostjaira szaggatjuk. Közben a vajban a másik hagymát, fokhagymát, üvegesre pároljuk, hozzátesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, babért, szegfűborsot, sót, pirospaprikát. 10-15 percig főzzük, majd beleöntjük a levesbe. Összekeverjük, és még 5 percig forraljuk. Tálalás 2 féle lehet:
1.    A levest leszűrjük, belefőzzük a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a húst, apróra vágott petrezselymet szórunk rá.
2.    A zöldséget benne hagyva főzzük bele a morzsát, beletesszük a húst és megszórjuk petrezselyemmel.