Hozzávalók: 0,5 kg csont nélküli
marhahús 2 cm-es kockákra vágva, 10 dkg füstölt sonka felkockázva. 1-1
petrezselyemgyökér, sárgarépa szeletelve, 2 felaprított hagyma, 1 gerezd
fokhagymapép, 3 dkg vaj, 1 felaprított zöldpaprika, 0, 5 kg hámozott
paradicsom, 1 babér, 2 db szegfűbors. 1 kk. só, 1 kk. pirospaprika, 6 dkg
zsemlemorzsa, 1 db paradicsompaprika apróra vágva, petrezselyem.
A húst, sonkát, répákat, 1
hagymát, 2, 2 l hideg vízbe tesszük. Lassan 3-4 órán át, főzzük. Ha a hús
megfőtt, kiszedjük, és rostjaira szaggatjuk. Közben a vajban a másik hagymát,
fokhagymát, üvegesre pároljuk, hozzátesszük a zöldpaprikát, paradicsomot,
babért, szegfűborsot, sót, pirospaprikát. 10-15 percig főzzük, majd beleöntjük
a levesbe. Összekeverjük, és még 5 percig forraljuk. Tálalás 2 féle lehet:
1.
A levest leszűrjük, belefőzzük a zsemlemorzsát,
hozzáadjuk a húst, apróra vágott petrezselymet szórunk rá.
2.
A zöldséget benne hagyva főzzük bele a morzsát,
beletesszük a húst és megszórjuk petrezselyemmel.