2013. március 30., szombat

Mandulás sütemény Argentína



Hozzávalók: 4 tojás, 22 dkg cukor, 10 dkg hámozott, apróra vágott pörkölt mandula, 1 citrom reszelt héja.
Tetejére: 15 dkg cukor, 3 tojásfehérje.
A tojások sárgáját válasszuk el a fehérjétől (3 fehérje kell majd a tetejére). Keverjük fehéredésig a tojássárgáját. Verjünk habbá 1 tojás fehérjét. Amikor keményedni kezd, apránként verjük bele a 22 dkg cukrot. Ha a cukros hab kemény, keverjük össze a sárgájával. Adjuk hozzá a citromhéjat, mandulát. Öntsük egy sütőpapírral kibélelt 20x20 cm-es tepsibe. Langyos sütőben kb. 25 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből.
Közben elkészítjük a tetejére való mázt. A cukorból és 4 ek. vízből szirupot főzünk, amíg kanálból lecsöpögtetve szálat ereszt. Vegyük le a tűzről.
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét, keverjük össze a kihűlt sziruppal. Öntsük a süteményre (előtte célszerű a papírt lehúzni róla), tegyük vissza a langyos sütőbe.
Addig süssük, míg teteje aranybarna lesz.