Hozzávalók:
A tésztához 25 dkg mirelit vajas-leveles tészta, 25 dkg finomra
darált mandulabél, 5 dkg durvára vágott mandulabél, ízlés szerint méz és kevés
cukor, 1 citrom reszelt héja és kicsavart leve. A sütemény locsolásához
mézes-cukros szirup.
A darált mandulát összekeverjük a
citromlével, citromhéjjal, mézzel és cukorral. A tésztát felengedés után
lisztezett deszkán egy nagy, vékony lappá nyújtjuk, és teljes felületét
bekenjük a mézes-mandulás krémmel. Ezután szorosan felcsavarjuk, mint a rétest
szokás. A hosszú rudat tetszés szerinti alakzatokra vágjuk (kis háromszögekre,
vékony rudacskákra stb.) és sütőlemezre rakjuk. Tetejére nyomkodjuk a darabos
mandulát, és az előmelegített forró sütőben, de kis lángon szép aranysárgára
sütjük. A mézes-cukros sziruppal még forrón nyakonöntjük, de csak akkor
kínáljuk, ha már teljesen kihűlt. Mire kihűl, a szirupot is beszívja. Egy
tepsihez kb. két deci szirup szükséges. Szirup nélkül is lehet készíteni,
hiszen a magyar ízlésnek igencsak szokatlan ez a nagyon édes íz, a keleti világ
azonban nagyon kedveli. Ugyanúgy készülhet dióval, mogyoróval és pisztáciával.