2013. március 15., péntek

Makdúsz batendzsán (töltött padlizsán befőtt)




Hozzávalók: 1,5 kg kifejezetten apró padlizsán, 2 dl olívaolaj, 10 dkg dió, 2 db hegyes erős paprika,  2 db gránátalma, 1 db egész fokhagyma, tengeri só, 2 db piros húsú paprika.
Elkészítés: Tisztítsuk meg a padlizsánokat, majd 5-10 percre rakjuk őket forrásban levő vízbe, de vigyázzunk, mert nem szabad teljesen puhára főniük. A padlizsánokat ez után azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne puhuljanak tovább. Ezt követően mindegyiket vágjuk fel középen és egy kávéskanálnyi tengeri sóval, töltsük meg őket, végül kívülről is hintsünk rájuk egy kis sót. Ezek után 24 órára rakjunk egy nehezebb súlyt a zöldségekre, hogy a vizet kinyomja belőlük. (Tulajdonképpen a padlizsánokat tegyük egymás mellé egy szűrőbe, tegyünk rájuk egy lapos tányért, majd arra egy kancsó vizet, vagy bármi mást nehezéknek.)
A töltelék dióból, hegyes erős paprikából, gránátalmából, fokhagymából, sóból és piros húsú paprikából áll. Vágjuk fel a piros paprikát, sózzuk meg, majd hagyjuk állni. Ezután vágjuk apróra a dióbelet, az erős paprikát, majd a fokhagymát. Végül az egészet keverjük össze
és sózzuk meg. Ekkor csurgassuk le a pirospaprikát és tegyük a keverékbe, azután töltsük meg a padlizsánokat a keverékkel. Ekkor - az immár töltött padlizsánokat- helyezzük szűrőedénybe, és újabb 24 óráig tegyünk rá súlyt, hogy a padlizsánokban egyetlen csepp víz se maradjon. (Ez a jó makdúsz elkészítésének titka!)
Az egy nap elteltével a töltött padlizsánokat jó szorosan rakjuk befőttes üvegbe, majd öntsünk rá napraforgó-, de leginkább olívaolajat.
Egy hónapi pácolás után fogyasztható. Néhány szelet kenyérrel akár egy egész étkezésre is elég.