Hozzávalók:
25 dkg pontyikra, 1 dl majonéz, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál
törött bors, só (ízlés szerint).
A lehártyázott ikrát, egy pillanatra
forrásban lévő vízbe mártjuk úgy, hogy szűrőkanálba rakjuk az ikrát, így
valóban egy pillanat alatt kiemelhetjük a vízből. Hagyjuk kihűlni. Ezután
nagyon óvatosan, hogy az ikraszemek ne törjenek össze, belekeverjük a
majonézbe. Hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, megsózzuk és
megborsozzuk. Lehetőleg jól záródó edénybe rakjuk, mert erős illata
"elbódítja" a hűtőszekrényben lévő összes élelmiszert! Friss
barchesszal (mákos kalács) fogyasztható, de egyéb édeskés kalácsfélével vagy
péksüteménnyel is nagyon finom.