Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán, másfél dl izraeli majonéz (készítését lásd a
leírásban), 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés
szerint).
A megmosott padlizsánt az előmelegített
forró sütőben megsütjük. Héját lehúzzuk, és kisebb darabokra vágjuk. (Ha már
nagyok a magjai, akkor azt eltávolítjuk belőle.) Turmixgépbe rakjuk a zúzott
fokhagymával, borssal, sóval és majonézzel, majd addig keverjük, amíg az egész
egynemű, sűrű péppé nem válik. Hidegen tálaljuk. (Az izraeli majonéz: egy deci
olívaolaj, egy tojássárgája, 1 evőkanál mustár és egy teáskanál ecet keveréke,
amit ízlés szerint sóval, borssal ízesítenek.) Pirított kenyérszeletekre kenve
fogyasztható. Kenyér helyett nyers zöldségdarabokat, pl. paprikaszeleteket vagy
paradicsomgerezdeket is lehet belemártogatni.