2013. március 15., péntek

Libanoni aprósütemény



Hozzávalók: 20 deka finomliszt, 15 deka vaj vagy margarin, csipetnyi só.
A hozzávalókat negyed deci hideg vízzel összegyúrjuk, és cipót formázva belőle, meglisztezett folpackba csomagolva legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára jégbe hűtjük. Másnap lisztezett deszkán rudakat sodrunk belőle, majd akkora darabokra vágjuk, hogy két tenyerünk között összegömbölygetve diónyi golyókat kapjunk. Nem túl közel egymáshoz tepsire ültetjük, és a közepüket ujjunkkal benyomjuk. Öt deka diót három deka cukorral összedarálunk, és csipetnyi fahéjjal ízesítjük. A tészták üregébe halmozzuk, és a forró (200 fokos, gázsütő: 6. fokozat) sütőbe tolva 15 percig sütjük. Ez alatt, hét deka cukorból 1-2 evőkanál vízzel sűrű szirupot főzünk, és a tésztát úgy locsolgatjuk meg vele, hogy a dióra jusson, de a peremét is érje, mert csak ez édesíti. A tepsit a forró sütőbe visszatoljuk, és addig sütjük, míg a cukor karamellé nem válik a tetején. Még langyosan a tepsiről fejtsük le, különben törik!