2013. március 31., vasárnap

Köretek


Grillben sült majonézes őszibarack

Hozzávalók: 6 hámozott, kimagozott, kemény őszibarack, 0,5 mk. csilipor, 3 ek. majonéz, 3 ek. reszelt parmezán.
Tegyük szalvétára a fél őszibarackokat, hagyjuk kicsorogni. Szórjuk be csiliporral, hagyjuk állni 5 percig.
Mártsuk bele a majonézbe, szórjuk be a sajttal.
Tegyük forró grillbe, süssük, míg megpirul.
Tálaljuk forrón. Grillben sült szárnyasok és marhasültek mellé való.

Mexikói krumpli-krokett

Hozzávalók: 40 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg felengedett, mirelit, morzsolt csemegekukorica, 2 evőkanál lecsöpögtetett, marinált paprika, 2 db egész tojás, 2 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál csípős fűszerpaprika, 1 db csípős hegyes paprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál római kömény (vagy köménymag), 1 mokkáskanál törött fekete bors, a bundázáshoz kevés finomliszt, a sütéshez bő olaj.
A kihűlt, meghámozott, főtt burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem, a marinált paprikát kukoricaszemnyi kockákra vágom, a hegyes csípős paprikát pedig kicsumázva hajszálvékonyra karikázom. A tojásokat habosra verem, hozzákeverem a lisztet, a reszelt burgonyát, a nyers, már felengedett, lecsöpögtetett kukoricaszemeket, a hegyespaprika-karikákat és az összes fűszert. Jól összekeverem, és tíz percig hagyom pihenni. Ezután nedves kézzel kis hengereket formálok a masszából és lisztben meghempergetve, forró olajban piros-ropogósra sütöm. (Ha az anyag nem elég sűrű, kevés zsemlemorzsával vagy liszttel sűrítem.) A felesleges olajat lecsöpögtetve, párolt rizzsel és csípős ketchuppal tálalom.

Mexikói rizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg kukorica, 10 dkg sárgarépa, 1 ek. paradicsompüré, só, bors, 1 db. húsleveskocka, olaj.
A megtisztított, apró kockára vágott hagymát egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a rizzsel együtt néhány percig pirítjuk, rátesszük a paradicsompürét, belemorzsoljuk a leveskockát, felengedjük vízzel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a zöld-borsót, a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, és a kukoricát. Lefedve lassú tűzön (keverés nélkül) puhára pároljuk. Ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk.