Grillben sült majonézes őszibarack
Hozzávalók: 6 hámozott,
kimagozott, kemény őszibarack, 0,5 mk. csilipor, 3 ek. majonéz, 3 ek. reszelt
parmezán.
Tegyük szalvétára a fél
őszibarackokat, hagyjuk kicsorogni. Szórjuk be csiliporral, hagyjuk állni 5
percig.
Mártsuk bele a majonézbe, szórjuk
be a sajttal.
Tegyük forró grillbe, süssük, míg
megpirul.
Tálaljuk forrón. Grillben sült
szárnyasok és marhasültek mellé való.
Mexikói krumpli-krokett
Hozzávalók: 40 dkg héjában főtt
burgonya, 25 dkg felengedett, mirelit, morzsolt csemegekukorica, 2 evőkanál
lecsöpögtetett, marinált paprika, 2 db egész tojás, 2 evőkanál finomliszt, 1
mokkáskanál csípős fűszerpaprika, 1 db csípős hegyes paprika, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál római kömény (vagy köménymag), 1 mokkáskanál törött fekete bors, a
bundázáshoz kevés finomliszt, a sütéshez bő olaj.
A kihűlt, meghámozott, főtt
burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem, a marinált paprikát
kukoricaszemnyi kockákra vágom, a hegyes csípős paprikát pedig kicsumázva hajszálvékonyra
karikázom. A tojásokat habosra verem, hozzákeverem a lisztet, a reszelt burgonyát,
a nyers, már felengedett, lecsöpögtetett kukoricaszemeket, a
hegyespaprika-karikákat és az összes fűszert. Jól összekeverem, és tíz percig
hagyom pihenni. Ezután nedves kézzel kis hengereket formálok a masszából és
lisztben meghempergetve, forró olajban piros-ropogósra sütöm. (Ha az anyag nem
elég sűrű, kevés zsemlemorzsával vagy liszttel sűrítem.) A felesleges olajat
lecsöpögtetve, párolt rizzsel és csípős ketchuppal tálalom.
Mexikói rizs
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 fej
vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg kukorica, 10 dkg sárgarépa, 1 ek.
paradicsompüré, só, bors, 1 db. húsleveskocka, olaj.
A megtisztított, apró kockára
vágott hagymát egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a rizzsel együtt néhány
percig pirítjuk, rátesszük a paradicsompürét, belemorzsoljuk a leveskockát,
felengedjük vízzel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a
zöld-borsót, a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, és a kukoricát. Lefedve
lassú tűzön (keverés nélkül) puhára pároljuk. Ha szükséges, az elfőtt vizet
pótoljuk.