Hozzávalók:
A tésztához 20 dkg liszt, 10 dkg Liga margarin, 5 egész tojás, 1
mokkáskanál só. A krémhez 2 dl víz, 1 tojássárgája, 22 dkg sütőmargarin, ízlés
szerint méz, 1 zacskó vaníliás cukor, csipet só. A tetejére 5 dkg
kristálycukor, kevés tört mandula vagy dióbél.
Először a krémet készítjük el. A vizet a
margarinnal kis lángra téve csak annyira melegítjük, hogy az elolvadjon a víz
tetején, de még csak ne is gyöngyözzön. Ezután turmixgépbe öntjük a vaníliás
cukorral, a mézzel, a tojássárgájával és a sóval, majd addig keverjük, amíg
egynemű tömeg nem lesz belőle. Ezután megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd
alaposan kikeverjük. A tésztához a margarint a vízzel felforraljuk, megsózzuk,
és apránként beleszórjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg egy masszává nem
alakul, illetve elválik az edény falától. Ezután egyenként hozzákeverjük a
tojásokat, és habzsákba töltve, nagy diónyi halmokat nyomunk egy kikent
sütőlemezre. Előmelegített, forró sütőbe toljuk és 10 percig erős lángon, majd
5 percig kis lángon sütjük. Az első 10 percben tilos kinyitni a sütő ajtaját,
mert nem sül üregesre a fánk! A már kihűlt fánkokat kettévágjuk, megtöltjük a
krémmel és a tetejét visszaillesztve, kevés olvasztott cukrot kenünk rá, s
meghintjük darabos dióval vagy mandulával.