Hozzávalók:
A tésztához 50 dkg sima búzaliszt, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő,
6 dkg vaj, 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 mokkáskanál só. A töltelékhez 40 dkg
tehéntúró, 2 tojás sárgája, 10 dkg mazsola, ízlés szerint méz, fél citrom
reszelt héja.
A tésztához 1 dl meglangyosított tejbe
belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 3 evőkanál lisztet és 1 teáskanál cukrot.
Jól összekeverjük, és magas bögrébe téve hagyjuk "felfutni". A
tojássárgákat a maradék cukorral összekeverjük, a tejet hozzáöntjük és
megsózzuk, ezután habosra keverjük. A lisztet egy nagyobb, mély edénybe
szórjuk, mélyedést vájunk bele, és abba öntjük a felfutott kovászt meg a
cukros-tojásos tejet. Az egészet jól kidolgozzuk, végül beledagasztjuk a
felolvasztott, de már nem forró vajat. A cipóba formált tésztát lisztezett
deszkára tesszük, tetejét is belisztezzük, majd tiszta konyharuhával betakarva,
langyos helyen, egy órán át, kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk,
és fél cm vastagra kinyújtva 6 cm-es kockákra vágjuk. A tölteléket a közepére
rakjuk, majd a négy sarkát összefogva kikent sütőlemezre helyezzük. A
töltelékhez az áttört túrót összekeverjük a tojássárgákkal, a mézzel, a
citromhéjjal és az átválogatott, leszárazott mazsolával. Előmelegített, forró
sütőben, közepes lángon megsütjük.