2013. március 14., csütörtök

Kelt túrós táska



Hozzávalók: A tésztához 50 dkg sima búzaliszt, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 mokkáskanál só. A töltelékhez 40 dkg tehéntúró, 2 tojás sárgája, 10 dkg mazsola, ízlés szerint méz, fél citrom reszelt héja.
A tésztához 1 dl meglangyosított tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 3 evőkanál lisztet és 1 teáskanál cukrot. Jól összekeverjük, és magas bögrébe téve hagyjuk "felfutni". A tojássárgákat a maradék cukorral összekeverjük, a tejet hozzáöntjük és megsózzuk, ezután habosra keverjük. A lisztet egy nagyobb, mély edénybe szórjuk, mélyedést vájunk bele, és abba öntjük a felfutott kovászt meg a cukros-tojásos tejet. Az egészet jól kidolgozzuk, végül beledagasztjuk a felolvasztott, de már nem forró vajat. A cipóba formált tésztát lisztezett deszkára tesszük, tetejét is belisztezzük, majd tiszta konyharuhával betakarva, langyos helyen, egy órán át, kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, és fél cm vastagra kinyújtva 6 cm-es kockákra vágjuk. A tölteléket a közepére rakjuk, majd a négy sarkát összefogva kikent sütőlemezre helyezzük. A töltelékhez az áttört túrót összekeverjük a tojássárgákkal, a mézzel, a citromhéjjal és az átválogatott, leszárazott mazsolával. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük.