Hozzávalók:
12 db közepes burgonya, 50 dkg száraz fehér bab, 4 fej vöröshagyma
apróra vágva, 3 fej vöröshagyma felkarikázva, 70 dkg szeletelt marhahús, 10
kemény tojás, 2 evőkanál só.
A babot előző este beáztatjuk és a
megmosott, héjas, nyers burgonyát mellétesszük. A vizet megsózzuk. Másnap a
következő sorrendben rakjuk össze az ételt: az apróra vágott hagymát az olajon
megfuttatjuk, megsózzuk, és egy nagyméretű fazékba vagy cserépedénybe rakjuk a
leszűrt babrétegre. Erre tesszük rá egymás mellé a felszeletelt húsokat,
melyeket a hagymakarikákkal betakarunk. Elhelyezzük rajta a közben meghámozott,
áztatott burgonyákat, végül közédugdossuk az előre megfőzött, héjas tojásokat.
Az egészet annyi vízzel töltjük fel, amennyi a tetejét is ellepi. Nyílt lángon
először felforraljuk, ezután tizenöt percig főzzük. Lefedve tesszük be a
sütőbe, amelyet a lehető legkisebb lángon üzemeltetünk. Akár 16-18 órán
keresztül is benne maradhat a sólet. (Izraelben speciális, sóletfőző sütő van,
amelynek a lángja a mi takaréklángunknál is kisebb, úgynevezett melegítőláng,
ebben egy napig is sülhet az étel.)