2013. március 14., csütörtök

Keleti (szefárd) sólet 6-7 személyre



Hozzávalók: 12 db közepes burgonya, 50 dkg száraz fehér bab, 4 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 fej vöröshagyma felkarikázva, 70 dkg szeletelt marhahús, 10 kemény tojás, 2 evőkanál só.
A babot előző este beáztatjuk és a megmosott, héjas, nyers burgonyát mellétesszük. A vizet megsózzuk. Másnap a következő sorrendben rakjuk össze az ételt: az apróra vágott hagymát az olajon megfuttatjuk, megsózzuk, és egy nagyméretű fazékba vagy cserépedénybe rakjuk a leszűrt babrétegre. Erre tesszük rá egymás mellé a felszeletelt húsokat, melyeket a hagymakarikákkal betakarunk. Elhelyezzük rajta a közben meghámozott, áztatott burgonyákat, végül közédugdossuk az előre megfőzött, héjas tojásokat. Az egészet annyi vízzel töltjük fel, amennyi a tetejét is ellepi. Nyílt lángon először felforraljuk, ezután tizenöt percig főzzük. Lefedve tesszük be a sütőbe, amelyet a lehető legkisebb lángon üzemeltetünk. Akár 16-18 órán keresztül is benne maradhat a sólet. (Izraelben speciális, sóletfőző sütő van, amelynek a lángja a mi takaréklángunknál is kisebb, úgynevezett melegítőláng, ebben egy napig is sülhet az étel.)