2013. március 21., csütörtök

Kairói rakott újtök Egyiptom



Hozzávalók: 3 kis újtök héjastól, ujjnyi vastag karikákra szelve, só, liszt, olaj a sütéshez,  1 ek. olaj, 2 felaprított vöröshagyma, csipet őrölt koriander, 0,5 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi bors, só, 2 hámozott, kimagozott paradicsom apróra vágva, 0,5 kg darált bárány- vagy marhahús, 1 tk. finomra vágott kapor.
Sózzuk meg a tököt, hagyjuk állni 10 percig. Töröljük meg, majd a karikák mindkét oldalát mártsuk lisztbe. Süssük ki bő olajban aranysárgára. Az 1 ek. olajban pirítsuk üvegesre a hagymát. Tegyük bele a koriandert, kakukkfüvet, kaprot, borsot, sót, paradicsomot, húst. Pirítsuk 10 percig. Béleljünk ki egy tűzálló edényt 1 sor tökkel, tegyünk rá húst, rá tököt, stb. A tetejére tök kerüljön.
Mártás: készítsünk vajból, lisztből világos rántást. Kis adagokban öntsük hozzá tejet. Lassan, kevergetve sűrítsük be, sózzuk meg és öntsük a tökre. Közepesen meleg sütőben kb. 35 percig süssük a tököt.